Novo otkriće može pomoći u otkrivanju tumora na mozgu

Novo otkriće može pomoći u otkrivanju tumora na mozgu

Radiofarmaceutici na bazi folata mogu se koristiti u pozitronskoj emisionoj tomografiji (PET) za otkrivanje folatnih receptora u tumorima mozga. Otkriće folatnih receptora i njihov potencijal za eksploataciju u odnosu na tumore mozga je novo i značajno otkriće u ovoj oblasti. Rad je objavljen u časopisu Frontiers in Immunology.

Otkriće je povezano sa gliomima, koji su grupa ozbiljnih tumora mozga. Istraživači su otkrili da tumori mozga sadrže povećanu ekspresiju receptora folata u odnosu na susedno moždano tkivo. Ovaj fenomen je primećen i na eksperimentalnim modelima i na uzorcima humanih tumora.

„Pre ovog otkrića, prisustvo folatnih receptora i njihovo povećano prisustvo u gliomima nije bilo prepoznato, pa stoga oni još nisu korišćeni za snimanje ili lečenje“, kaže doktorski istraživač Maksvel Majner iz Turku PET centra na Univerzitetu Turkua u Finskoj.

Prema rečima vođe istraživačke grupe i InFLAMES PI profesorke Anne Roivainen, ovo predstavlja posebno uzbudljiv cilj za potencijalne buduće tretmane.

„Naši rezultati pokazuju u proseku 100 puta povećanje radiofarmaceutske akumulacije na bazi folata u tkivu glioma u odnosu na susedno zdravo moždano tkivo“, kaže profesor Roivainen.

Gliomski tumori mozga potiču iz ne-neuronskih glijalnih ćelija u mozgu, koje po broju nadmašuju neurone. Gliomi obuhvataju brojne podgrupe, čak i sa visokim stepenom morfološke i receptorske varijabilnosti unutar jedne kancerozne lezije.

Ova izuzetna ćelijska heterogenost može otežati lečenje. Postoji hitna potreba za novim hemoterapijskim tretmanima, posebno za najmalignije karcinome mozga, jer oni često rastu na infiltrativni način nalik na mrežu na svojoj periferiji, što otežava razlikovanje granica između glioma i ne-glioma. Istraživači iz Turku PET centra se nadaju da će ovo nedavno otkriće dovesti do daljeg istraživanja otkrivanja i lečenja tumora mozga ciljanog na folat.

Rezultati su dobijeni u multidisciplinarnom zajedničkom projektu koji uključuje istraživače iz Turku PET centra na Univerzitetu u Turkuu, Univerzitetsku bolnicu Turku, InFLAMES Research Flagship, i saradnike sa Univerziteta Purdue, SAD. Uzorci glioma su dobijeni iz Auria Biobanke.