Odbojkašice Srbije pobedom nad Japanom počele drugu sedmicu Lige nacija

Odbojkašice Srbije pobedom nad Japanom počele drugu sedmicu Lige nacija

Odbojkašice Srbije nadigrale su selekciju Japana sa 3:2 (16:25, 25:20, 16:25, 25:20, 15:10) u prvom meču druge sedmice Lige nacija i dobro počeli turnit u Braziliji na kome će igrati još sa reprezentacijama domaćina Brazila, Tajlanda i Hrvatske.

Posle serije poraza tokom prve sedmice Lige nacija izabranice Đovanija Gvidetija su protiv selekcije Japana prekinule negativan niz i na početku druge sedmice donele prvu pobedu novom selektoru.

Do trijumfa su došle posle iscrpljujuće borbe i dva rezultatska preokreta najviše zahvaljujući odličnoj igri u odbrani.

Gvideti je na ovom susretu promenio standardnu postavu u odnosu na prvi turnir – umesto Bianka Buše na prijemu je bila Katarina Lazović, dok je na poziciji libera umesto Teodore Pušić priliku dobila Aleksandra Jegdić. Bojana Drča nije doputovala u Braziliju, kao i Mina Popović, pa su njih dve zamenile na terenu Slađana Mirković i Jovana Stevanović.

U timu Srbije najefikasnija je bila Aleksandra Uzelac sa 23 poena, a Katarina Lazović je ispratila sa 16. Po 13 poena su upisale Jovana Stevanović i Ana Bjelica. Maja Aleksić je završila meč sa osam, a Sara Lozo sa dva. Slađana Mirković je pored dobre organizacije igre, uspela i da zabeleži jedna poen.

U ekipi Japana najbolja je bila Sarina Nišida sa 21 poenom. Njihov tim, posle ovog poraza, ima učinak 3-2 i šesti je na tabeli, dok je naša selekcija 12. sa skorom 1-4.

Srbija će drugu utakmicu u Braziliji odigrati u petak, 16. juna protiv Brazila od 2:00 časa po našem vremenu. Treći meč u Brazilu, Srbija će u istom terminuigrati u subotu, 17. Juna protiv Tajlanda i 18. juna protiv Hrvatske.

Tokom treće sedmice Srbija će u Suvonu igrati protiv Kine, Nemačke, Dominikanske Republike i Bugarske.

Finalni turnir V Lige nacija 2023. u konkurenciji odbojkašica odigrati od 12. do 16. jula u Arlingtonu u SAD.

Sistemom takmičenja Lige nacija predviđeno je da se za svaku sedmicu takmičenja formiraju po 2 grupe sa po 8 selekcija, kao i da takmičenje u okviru jedne sedmice traje 6 dana, od utorka do nedelje.

Svaka reprezentacija će odigrati po 12 utakmica tokom 3 sedmice, odnosno 4 meča za 6 dana tokom jedne sedmice.

Na Finalnom turniru će igrati 8 reprezentacija, a takmičenje počinje od utakmica četvrtfinala.