Gabrijel Eskobar: Kada bi SAD odlučivale, ceo region bi bio u EU do 2030. godine

Gabrijel Eskobar: Kada bi SAD odlučivale, ceo region bi bio u EU do 2030. godine

Kosovo je naš partner, Srbija je naš partner, kazao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. U intervjuu za „Vreme“ Eskobar kaže da u budućnosti SAD želi da iskoristi dobre odnose koje ima sa Kosovom i da poboljša odnosa koje ima sa Srbijom.

Sjedinjene Američke Države nastaviće da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana i da ga vide kao područje ogromnih mogućnosti koje treba da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju. Kada bi Sjedinjene Američke Države imale veću ulogu u donošenju odluka, do 2030. godine, ceo region bi bio unutar Evropske unije, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar za Ipese.rs, prenelo je Vreme.

Za Srbiju i region u celini vidi veoma pozitivnu budućnost i želi da Srbija bude čvršće „usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Evropi“. Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar ističe da je neophodno, bez odlaganja, otpočeti proces implementacije Zajednice srpskih opština.