Migranti oteli turski teretni brod

Migranti oteli turski teretni brod

Italijanske specijalne snage raspoređene su da napadnu privatni brod koji je otelo više od deset migranata, saopštilo je italijansko ministarstvo odbrane, tvrdeći da su se slepi putnici naoružali „bodežima“.

Turski teretni brod na putu za Francusku, Galata Seavais, zauzelo je u petak 15 „ilegalnih migranata“, rekao je novinarima ministar odbrane Gvido Krozeto, takođe ih je opisao kao „pirate“. Rekao je da su marinci iz italijanskog bataljona San Marko poslati da intervenišu.

Otmičari su „koristili nešto što izgleda kao oružje poput bodeža“ da bi pretili posadi broda, dodao je zvaničnik, dok su lokalni mediji rekli da su neki na brodu uzeti kao taoci nakon što su migranti otkriveni kako se kriju na brodu.

„Četiri ili pet migranata sa noževima pokušalo je da zauzme komandni most, zabarikadirali su se unutra i pokušali da kidnapuju turske mornare“, izvestila je ANSA njuz.

Tursko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je posada broda Galata Seavais rano u petak rano ujutru otkrila prisustvo neovlašćenih putnika.

Kapetan broda je mogao radio-vezom da pošalje hitan zahtev za pomoć Ankari pre preuzimanja, koji su turske vlasti zatim prenele Italiji.

Posle sedmočasovne operacije kojoj su se pridružila dva helikoptera mornarice, pored obalske straže i policijskih plovila, italijanska vojska je saopštila da je turski brod ponovo zarobljen i da su njegova 22 člana posade bezbedna. Letelica i njen teret sada su pristali blizu obale Napulja.

„Italijanske bezbednosne snage intervenisale su na morskom putu Galata, koji je preusmeren u Napulj da bi izvukao begunce, a bezbednost posade je obezbeđena“, dodalo je tursko ministarstvo.

Snimak koji navodno pokazuje da je misija u toku kružila je internetom, a nekoliko manjih brodova viđeno oko teretnog broda zaustavljenog blizu italijanske obale.

Prema ANSA-i, istražitelji su na brodu pronašli više noževa i sekač kutija, za koje se veruje da su oružje koristili napadači, koji su se zabarikadirali u brodskom skladištu i na kraju su pronađeni uz pomoć brodskog sistema za nadzor.

Italijanske vlasti saopštile su da će nastaviti da traže na brodu dodatne slepe putnike i da će pokušati da identifikuju 15 migranata uhapšenih nakon sukoba u petak. Među njima je navodno bilo 13 muškaraca i 2 žene.

Broj ilegalnih migranata koji prelaze Sredozemno more skočio je na rekordno visok nivo poslednjih meseci, a granična agencija EU prijavila je porast od skoro 300% u prva četiri meseca 2023. Zvaničnici u Rimu proglasili su šestomesečno vanredno stanje zbog priliva migracije u aprilu, najavljujući planove za izgradnju novih objekata za zadržavanje kako bi se rešio nedavni porast.