Male levičarske stranke u Španiji ujedinjuju se pre julskih izbora u pakt koji bi mogao da pomogne Sančezu

Male levičarske stranke u Španiji ujedinjuju se pre julskih izbora u pakt koji bi mogao da pomogne Sančezu

Šanse španskog premijera Pedra Sančeza da bude reizabran nakon julskih izbora dobile su potencijalno značajan podsticaj nakon sporazuma između više od deset malih levičarskih partija da se kandiduju na zajedničkoj listi, što je dogovor za koji se očekuje da će obezbediti ključ podrška Sančezovim socijalistima u svim postizbornim pregovorima o formiranju vlade, piše AP.

Sporazum potpisan u petak kasno okončao je dane intenzivnih pregovora i zapečaćen je u poslednjem trenutku sporazumom između novoformiranog saveza potpredsednika vlade Jolande Dijaza, Sumara, i malog, ali uticajnog koalicionog partnera socijalista na krajnje levici, United Ve Can, ili Podemos.

Podemos i 14 drugih grupa bi činile deo Alijanse Sumar za izbore, rekao je Sumar.

Sumar, što na španskom znači dodati ili ujediniti, trebalo je da bude zvanično registrovan kasnije u petak kao politička grupa koja će se takmičiti na izborima.

Sančez je raspisao vanredne opšte izbore za 23. jul prošle nedelje nakon što su Socijalistička partija i United Ve can ozbiljno udarili na lokalnim i regionalnim izborima 28. maja.

Za mnoge gubitke na regionalnim i lokalnim izborima okrivljena je fragmentacija partija na levoj strani socijalista.

Na glasanju u maju Španija je snažno skrenula udesno, pretvarajući vodeću opozicionu konzervativnu Narodnu stranku, ili PP, u glavnu političku snagu u zemlji.

Većina anketa pokazuje da će PP pobediti u julu, ali predviđaju da će joj biti potrebna podrška ekstremno desničarske stranke Voks.

Ali novi dogovor između malih levičarskih partija u zemlji mogao bi da pomogne Sančezu da osmisli novu koalicionu vladu, posebno imajući u vidu da su Diaz i Sančez dva od najpopularnijih političara u zemlji.

„Dok je vlada predvođena PP nakon izbora najverovatniji scenario u ovoj fazi, porast podrške levičarskim strankama bi ipak mogao da pomogne Sančezu da ostane na vlasti“, rekao je Antonio Barozo, zamenik direktora istraživanja londonskog Tenea. think tank, u belešci ove nedelje.

„Bez takvog dogovora (jedinstva levičarske partije), širenje glasova među različitim partijama verovatno bi kažnjavalo levicu, olakšavajući PP i Voks da dođu do praga od 176 mesta“, dodao je on za većinu u parlamentu.

Sumar se nije kandidovao na majskim izborima.

Socijalisti predvode manjinsku koalicionu vladu od 2019. godine, ali interni argumenti sa United Ve Can i nekoliko kontroverznih zakona učinili su svoje.