Nemačka će Ukrajini isporučiti još 20 borbenih vozila marke Marder

Nemačka će Ukrajini isporučiti još 20 borbenih vozila marke Marder

Ukrajina će dobiti više borbenih vozila pešadije „Marder“ – nemačko savezno ministarstvo odbrane naložilo je oružničkom koncernu „Rajnmetal“ da pripremi za transport više od 20 vozila ovog modela, piše „Evropska istina“.

Kompanija je u utorak na svom proizvodnom mestu u Unterlusu (Donja Saksonija) objavila da je dobila narudžbu od Federalnog ministarstva odbrane za 20 borbenih vozila pešadije Marder.

Mašine bi u Ukrajinu trebalo da budu isporučene do kraja jula.

Već je isporučeno 40 mardera, od toga 20 iz Rajnmetala i 20 iz skladišta Bundesvera. Rheinmetall takođe nudi 60 drugih Rheinmetall-a koje još treba preraditi. Marder je koristio Bundesver od ranih 1970-ih. BMP će postepeno biti zamenjen njegovom naslednicom, Pumom. Za Ukrajinu, Rheinmetall priprema stare mašine tako da su pogodne za upotrebu na frontu.

Takođe, do kraja jula trebalo bi da bude poslata prva partija od 10.000 municije kalibra 35 milimetara za protivvazdušni tenk Gepard, koji je Ukrajini preko potreban. Ukupno, Rheinmetall ima ugovor o isporuci 300.000 metaka.

Rheinmetall takođe želi da proizvodi oklopne transportere Fuchs u toj istočnoevropskoj zemlji.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus insistira na nepraktičnosti zahteva za hitnim prekidom neprijateljstava u Ukrajini, jer bi to značilo uspeh Rusije.