Princ Hari će se pojaviti pred sudom u Londonu

Princ Hari će se pojaviti pred sudom u Londonu

Očekuje se da će se princ Hari u ponedeljak pojaviti na Visokom sudu u Londonu dok se priprema da svedoči u svojoj tužbi protiv izdavača britanskog tabloida Dejli miror, piše Rojters.

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, ove nedelje će postati prvi visoki član britanske kraljevske porodice koji će svedočiti na sudu u poslednjih 130 godina, što će se verovatno održati u ponedeljak ili utorak.

On je jedna od više od 100 drugih ličnosti visokog profila koje tuže Mirror Group Newspapers (MGN), izdavača Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People, zbog navodnog hakovanja telefona i drugog nezakonitog ponašanja između 1991. i 2011. godine.

Suđenje je počelo prošlog meseca, pošto su advokati koji su zastupali Harija i još tri podnosioca zahteva pokušali da dokažu da je nezakonito prikupljanje informacija sprovedeno uz znanje i odobrenje viših urednika i rukovodilaca.

MGN, koji je sada u vlasništvu Riča, izvinio se na početku suđenja za jednu priznatu priliku da je Sundai People nezakonito tražio informacije o Hariju, prihvatajući da on ima pravo na odštetu.

Ali je odbacilo druge njegove navode, rekavši da nema dokaza za svoje tvrdnje. Bakingemska palata će verovatno biti istaknuta u Harijevom unakrsnom ispitivanju, a MGN tvrdi da su neke informacije stigle od kraljevskih pomoćnika.

Ovonedeljno pojavljivanje biće drugi put ove godine da je Hari prisustvovao Višem sudu, nakon što se pridružio pevaču Eltonu Džonu i drugima na saslušanjima u martu zbog njihove tužbe protiv izdavača tabloida Dejli i Sandej Mejl.

Hari, peti u redu za tron, jedva da je bio van naslova u poslednjih šest meseci.

On je u nekoliko pravnih bitaka sa britanskom štampom, uključujući sličan slučaj hakovanja telefona protiv britanske novine Ruperta Mardoka.

Princ je takođe optužio svoju porodicu i njihove saradnike u svojim memoarima i Netfliks dokumentarnoj seriji za dosluh sa tabloidima. Palata nije komentarisala te optužbe.