Nova vrsta skakavca iz centralnog Teksasa nazvana u čast dvojice kultnih muzičara

Nova vrsta skakavca iz centralnog Teksasa nazvana u čast dvojice kultnih muzičara

Centralni region Teksasa je poznato žarište bioloških čuda. Poslednjih pet godina, dr JoVonn Hill, docent i direktor Entomološkog muzeja Misisipija (MEM) na Državnom univerzitetu Misisipija, i njegove kolege su pravili naučne ekspedicije u ovo područje koje su sada otkrile izvanredno otkriće.

Tim je otkrio sedam ranije nepoznatih vrsta neletećih skakavaca, od kojih je šest endemskih za visoravan Edvards, što naglašava izuzetnu biodiverzitet regiona.

Ovim otkrićem, dr Hil odaje počast dvojici kultnih muzičara. U znak priznanja za „ogromni doprinos“ teksaških legendi Vilija Nelsona i Džerija Džefa Vokera, on je nazvao dve od ovih vrsta skakavaca koji ne lete po njima.

„Melanoplus nelsoni i Melanoplus valkeri ovekovečuju trajni doprinos ovih legendarnih muzičara i njihovu vezu sa Teksasom“, kaže on.

„Posle ovih poslednjih nekoliko leta [terenskih studija], baš kao i gospodin Nelson, i mi imamo malo Teksasa u našim dušama“, piše on u svojoj studiji, koja je upravo objavljena u časopisu ZooKeis.

Na Melanoplus valkeri, on piše: „Vokerove pesme kao što su Hill Countri Rain, Leavin’ Tekas i Sangria Vine donele su meni i mom terenskom timu radost dok sam putovao između terena i dodale neverovatnom ambijentu visoravni Edvards.“ U stvari, umetnik je snimio svoj najuticajniji album nedaleko od mesta gde je nova vrsta otkrivena.

Pored toga, tim priznaje kulturno nasleđe i duboku povezanost sa regionom plemena Komanči i Tonkava, navodeći dve vrste po njima, Melanoplus commanche i Melanoplus tonkava.

„Ove oznake prepoznaju dubok istorijski i kulturni značaj plemena u regionu“, objašnjava dr Hil.

„Ovih sedam novoopisanih vrsta, zajedno sa dve već postojeće, čine kohezivnu grupu vrsta, naglašavajući njihove zajedničke karakteristike i evolucione odnose“, kaže dr Hil u zaključku. „Formiranje ove nove grupe vrsta predstavlja značajan doprinos našem razumevanju različitih ekosistema prisutnih u centralnom Teksasu“, dodaje on.

Otkriće ovih sedam vrsta skakavaca koji ne lete i formiranje nove grupe vrsta naglašavaju ekološku jedinstvenost centralnog Teksasa, kaže dr Hil. On i osoblje Entomološkog muzeja Misisipija ostaju posvećeni naučnom istraživanju i razumevanju, promovišući očuvanje biodiverziteta i inspirišući osećaj čuđenja i uvažavanja sveta prirode.