Sandu: Moldavija želi da se što pre pridruži EU zbog ruske pretnje

Sandu: Moldavija želi da se što pre pridruži EU zbog ruske pretnje

Moldavija želi da što pre postane članica Evropske unije zbog pretnji iz Rusije i nada se odluci da počne pregovore u narednim mesecima, rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu u intervjuu za AFP.

Kako je navedeno, za Sandu je članstvo u EU jedina garancija da Moldavija neće postati sledeća meta Rusije.

„Naravno, ništa se ne može porediti sa onim što se dešava u Ukrajini, ali mi vidimo rizike i verujemo da možemo da sačuvamo našu demokratiju samo kao deo EU. Verujemo da će Rusija i dalje biti veliki izvor nestabilnosti za godine koje dolaze i moramo da se zaštitimo“, rekla je ona.

Sandu je optužila Rusiju da je organizovala državni udar u pokušaju da preuzme vlast u Moldaviji. Ona je pozvala Moldavce, koji se, prema anketama, velikom većinom zalažu za ulazak zemlje u Evropsku uniju, da u nedelju održe miting podrške EU.

„Rat u Ukrajini je učinio stvari crno-belim. Tako da je vrlo jasno šta znači slobodan svet, a šta autoritarni svet, za sve nas“, rekala je Sandu.

Kada je u pitanju Pridnjestrovlje, Sandu kaže da se Kišinjev bori za mirno rešenje sukoba, a „mi smo pozvali Rusiju da povuče svoje ilegalno stacionirane trupe“.

„Potrebna nam je geopolitička prilika da bismo mogli da rešimo sukob“, naglašava Sandu

Sandu, koja je započela proces otcepljenja od Zajednice nezavisnih država u kojoj dominiraju Rusi, naglasila je: „Kakve odnose možete imati sa režimom koji ubija nevine ljude u susednoj zemlji?“

Prema njenim rečima, Moldavija je spremna da sarađuje samo sa „demokratskim zemljama, sa zemljama koje poštuju teritorijalni integritet drugih zemalja, koje poštuju sistem zasnovan na međunarodnim pravilima“.

Predsednik je takođe napomenuo da Moldavija još ne preispituje svoju poziciju neutralnosti.

„Ali u našem društvu se vode rasprave o tome da li nas neutralnost štiti i ako će ljudi u nekom trenutku promeniti stav, naravno da ćemo preispitati ovu odluku. U međuvremenu pokušavamo da konsolidujemo odbrambeni sektor Moldavije i računamo o našim prijateljima“, rekla je predsednica Moldavije

Kako je saopšteno, Moldavija će 1. juna biti domaćin drugog samita Evropske političke zajednice.