Bajden odlaže planiranu posetu Australiji i Papui Novoj Gvineji

Bajden odlaže planiranu posetu Australiji i Papui Novoj Gvineji

Predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da prekida svoje predstojeće putovanje u Indo-Pacifik, odbacujući ono što je trebalo da bude istorijska stanica u Papui Novoj Gvineji, kao i posetu Australiji radi okupljanja sa kolegama liderima tzv. pod nazivom Kuad partnerstvo kako bi se mogao fokusirati na razgovore o ograničenju duga u Vašingtonu.

Otkazivanje je nazadovanje spoljne politike za administraciju koja je stavila veći fokus na pacifičku regiju centralnim za svoj globalni domet.

Bajden je rekao da još uvek planira da otputuje u sredu u Hirošimu, u Japanu, na samit Grupe sedam sa liderima nekih od najvećih svetskih ekonomija. U nedelju će se vratiti u SAD.

„Odlažem deo putovanja u Australiju i zaustavljanje u Papui Novoj Gvineji da bih se vratio na završne pregovore sa liderima Kongresa“, rekao je Bajden na početku događaja u Beloj kući u okviru Meseca jevrejske američke baštine. On je dodao: „Priroda predsedavanja se bavi mnogim kritičnim pitanjima odjednom. Tako da sam uveren da ćemo nastaviti da napredujemo ka izbegavanju neizvršenih obaveza i ispunjavanju odgovornosti Amerike kao lidera na svetskoj sceni.

Bajden je rekao da je ranije u utorak razgovarao sa australijskim premijerom Entonijem Albanezom kako bi ga obavestio da odlaže posetu Australiji i pozvao ga u Vašington u zvaničnu državnu posetu na datum koji još nije određen. Osoblje Bele kuće saopštilo je vest premijeru Papue Nove Gvineje Džejmsu Marapeu.

„Revitalizacija i osnaživanje naših saveza i unapređenje partnerstava kao što je Kvad ostaje ključni prioritet za predsednika“, rekla je Karin Žan Pjer. „Ovo je od vitalnog značaja za našu sposobnost da unapredimo ciljeve naše spoljne politike i bolje promovišemo globalnu stabilnost i prosperitet. Radujemo se pronalaženju drugih načina za saradnju sa Australijom, Kvadom, Papuom Novom Gvinejom i liderima Foruma pacifičkih ostrva u narednoj godini.

Bajden je trebalo da otputuje u Papuu Novu Gvineju da se sastane sa liderima pacifičkih ostrva, a zatim u Australiju na sastanak lidera Kuad partnerstva, koje čine SAD, Australija, Indija i Japan. Stanica u Papui Novoj Gvineji bila bi prva poseta aktuelnog predsednika SAD toj ostrvskoj zemlji sa više od 9 miliona ljudi.

Partnerstvo Kuad je prvi put formirano tokom odgovora na cunami u Indijskom okeanu 2004. godine koji je ubio oko 230.000 ljudi. Od dolaska na funkciju, Bajden je pokušao da oživi Kvad kao deo svojih širih napora da stavi veći fokus SAD na Pacifik i da se suprotstavi rastućoj ekonomskoj i vojnoj asertivnosti Kine u regionu.

Bajden je svoju odluku objavio ubrzo nakon što je u utorak popodne završio sastanak sa predsednikom republikanskog Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom i liderom većine u Senatu Čakom Šumerom i liderom manjine u Predstavničkom domu Hakimom Džefrijem za razgovore o ograničenju duga.

Ranije u utorak, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izrazio je frustraciju zvaničnika administracije što pregovori o dugu utiču na predsednikovo poslovanje na međunarodnoj sceni.

„Ne bismo morali da vodimo ovaj razgovor. Ne bih morao da odgovaram na ova pitanja da je Kongres uradio pravu stvar“, rekao je Kirbi.

Kirbi je napomenuo da će se Bajden sastati sa premijerom Albanije i Indije Narendrom Modijem dok je u Japanu, kao i sa liderima pacifičkih ostrva. Bajden je već imao planove da održi bilateralni sastanak sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom tokom posete Hirošimi.

Sa kratkim zaustavljanjem u Papui Novoj Gvineji da se sastane sa liderima pacifičkih ostrva, Bajden se nadao da će pokazati da su Sjedinjene Države posvećene dugoročnom angažmanu na pacifičkim ostrvima.

Ovo područje je dobilo smanjenu pažnju SAD nakon Hladnog rata, a Kina je sve više popunjavala vakuum – kroz povećanu pomoć, razvoj i saradnju u oblasti bezbednosti. Bajden je rekao da je posvećen promeni te dinamike.

Prošlog septembra, Bajden je u Beloj kući ugostio lidere iz više od deset zemalja pacifičkih ostrva, najavljujući novu strategiju za pomoć regionu u pogledu klimatskih promena i pomorske bezbednosti. Njegova administracija je takođe nedavno otvorila ambasade na Solomonovim ostrvima i Tongi, a planira da otvori i jednu u Kiribatiju.