Bivši premijer okrivljuje pakistansku vojsku za svoje hapšenje

Bivši premijer okrivljuje pakistansku vojsku za svoje hapšenje

Bivši pakistanski premijer Imran Khan je navodno optužio načelnika vojske zemlje da je uhapsio njega i sedam visokih članova njegove političke partije zbog lične osvete, što odražava neodgovoran i „nedemokratski“ stisak vojske na vlasti u Islamabadu.

„Bez ikakve sumnje, vojska stoji iza mog hapšenja“, rekao je Kan za list Gardijan u nedelju u intervjuu u svom domu u Lahoreu. „Pakistanom sada upravlja načelnik vojske. Obuka protiv nas je od strane načelnika vojske.“

Kan je pušten na slobodu u petak, nakon što je pakistanski Vrhovni sud presudio da je njegovo hapšenje u utorak „nevažeće i nezakonito“. Viši sud u Islamabadu odobrio mu je kauciju od dve nedelje. Njegovo pritvaranje na osnovu optužbi za korupciju izazvalo je masovne proteste širom zemlje, što je rezultiralo sa najmanje 11 smrtnih slučajeva, desetinama povređenih i hapšenjem više od 3.000 demonstranata.

Kan, koji je na čelu opozicione stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), svrgnut je sa mesta premijera u glasanju o nepoverenju 2022. godine, za šta je okrivio zaveru sa pakistanskom vojskom koju predvode SAD. Tvrdio je da hapšenja njega i drugih partijskih lidera odražavaju prekomjernu moć pakistanske vojske i njene Međuslužbne obavještajne agencije (ISI).

„Vojska je iznad zakona“, rekao je Kan. „ISI je iznad zakona. A ako imate nekoga iznad zakona, onda se spuštate u zakon džungle. Oni mogu da pokupe ljude, zatvore ljude, nestanu ljudi. Oni pokušavaju da utiču na sudije; stisnu medije. Ne postoji odgovornost za instituciju. Nije demokratski.”

Pakistanska vojska je u državnim udarima zbacila tri vlade od sticanja nezavisnosti 1947. godine i imala je veliki uticaj na izabrane lidere tokom perioda civilne vladavine.

Aktuelni načelnik vojske zemlje, general Asim Munir, otpušten je sa najvišeg položaja ISI 2019. godine, kada je Kan bio premijer. Kan je rekao da Munir i drugi visoki vojni zvaničnici imaju „zainteresovane interese da osiguraju da se ne vratim na vlast“. Dodao je: „Okamenjeni su. Oni znaju da ćemo pomesti izbore, pa su tražili izgovor da me strpaju u zatvor.”