Pomen pilotu Milenku Pavloviću u Gornjem Crniljevu

Pomen pilotu Milenku Pavloviću u Gornjem Crniljevu

U Gornjem Crniljevu kod Osečine, rodnom mestu pukovnika pilota Milenka Pavlovića, koji je pre 24 godine poginuo u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva, služen je parastos.

Pošta je odata i svim poginulim tog kraja u oslobodilačkim ratovima.

U spomen-kompleksu “Milenko Pavlović” cveće su, pored porodice, položili i ministar odbrane, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Osečina, Grada Valjeva, boračkih organizacija.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade, pukovnik Milenko Pavlović, 4. maja 1999. bez radara se herojski se borio sa eskadrilom NATO aviona.

Tog dana oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije „Krušik“, kao i na vojna skladišta u selu Pričević.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, pukovnik Pavlović je naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je poleteo ka Valjevu u migu-29.

Odmah po uzletanju na avionu se pokvario generator naizmenične struje tako da je Milenković ostao bez radara.

Upustivši se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, pogođen je sa tri rakete, sa lovca F-16 koji su nalazio blizu Tuzle. Ostaci Pavlovićevog „miga“ pali su u selo Bujačić.

Sahranjen je 6. maja 1999. godine na Novom bežanijskom groblju.

Milenko Pavlović za života je bio nosilac brojnih odlikovanja. Posthumno su mu dodeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i orden Svetog vladike Nikolaja.

Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića. U rodnom selu Pavlovića, Gornjem Crniljevu, napravljen je spomen-kompleks.