Fondacija Olena Zelenska će pomoći u rehabilitaciji 200 dece ove godine

Fondacija Olena Zelenska će pomoći u rehabilitaciji 200 dece ove godine

„Gen.Camp je inicijativa javne organizacije Gen.Ukrainian, koja se sprovodi uz podršku moje Fondacije. Trenutno je u toku treća smena kampa koji se nalazi na Karpatima, a prve dve su radile prošle godine. u Španiji“, rekla je ona.

Prva dama je rekla da psiholozi obnavljaju psihu mladih Ukrajinaca sopstvenim jedinstvenim metodama, koje će, prema njenim rečima, postati deo velikog razvoja važnog za celu zemlju.

Zelenska je istakla da se deca, dok traje rat, svakodnevno suočavaju sa užasom, koji jednostavno ne bi trebalo da postoji u civilizovanom svetu.

„Ove godine će uz pomoć Fondacije kvalitetna rehabilitacija postati realnost za 200 dece. Dečja psiha je fleksibilna i sposobna da se skoro stoprocentno oporavi ako joj se pomogne, kažu stručnjaci kampa. Zato je naš zadatak da uložimo maksimalne napore da ova deca imaju novu realnost – svetliju, srećniju, kakva bi trebalo da bude za svako dete na svetu“, rekla je Zelenska.

Ona je takođe podelila priču o učesnici kampa Gen.Camp na Karpatima – 13-godišnjoj Aniji koja je zajedno sa roditeljima u julu 2022. godine bila pod vatrom u gradu Serhijevka u Odeskoj oblasti i videla sa njom sopstvenim očima kako su umrli, dok su roditelji pokušavali da je zaštite, skrivajući je između dva zida, a devojčica je preživela.

Zelenska je rekla da Anja sada zapravo „oživljava“ nakon onoga što je doživela, zahvaljujući naporima specijalista za mentalnu rehabilitaciju, podsetila je da je volela da pleše pre rata.