Ambasadori EU u petak nisu odobrili 11. paket sankcija Rusiji

Ambasadori EU u petak nisu odobrili 11. paket sankcija Rusiji

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije na sastanku u petak nisu uspeli da dogovore jedanaesti paket sankcija Rusiji, a za sledeću nedelju zakazan je još jedan sastanak, piše „Evropska istina”.

Kako je izvestio ambasador Poljske pri EU Andžej Sadoš, mnoga pitanja u vezi sa sankcijama protiv Ruske Federacije su veoma tehnička i složena, pa zahtevaju pažljivu ekspertsku analizu. Istovremeno je izrazio nadu da bi paket sankcija mogao biti odobren na narednom sastanku.

Sadoš je napomenuo da novi paket uzima u obzir predlog Poljske o proširenju sankcija na propagandiste i sudije koji izriču kazne u političkim procesima, kao i uvođenje ograničenja protiv transportnih kompanija Ruske Federacije.

On je podsetio da Varšava takođe poziva na zabranu uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Rusije u EU: „U trenutnoj situaciji ne vidimo opravdanje za produženje dozvole za uvoz ruskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u utorak u Kijevu da će nove sankcije biti usmerene na suzbijanje zaobilaženja već uvedenih trgovinskih ograničenja i da će se razvijati „u veoma bliskoj koordinaciji” sa zemlje G7.

Prema pisanju medija, Evropska unija takođe predlaže da se zvanično prekine isporuka ruske nafte Nemačkoj i Poljskoj.