Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih morskih luka opao za 10 odsto prošle nedelje

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih morskih luka opao za 10 odsto prošle nedelje

U 40. nedelji rada Crnomorske inicijative za žito, od 1. do 7. maja, oko 404.000 tona poljoprivrednih proizvoda izvezeno je preko morskih luka Odeskog regiona, što je 10% ispod cifara zabeleženih prošle nedelje, saopštila je pres služba Ukrajinskog kluba agrarnog biznisa, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je od 1. do 7. maja u lukama Odesa utovareno jedanaest bulkera – isti broj kao i nedelju dana ranije. Prema UCAB-u, ova plovila su utovarena i tek treba da prođu neophodnu inspekciju kako bi nastavili dalje kretanje do kupaca.

Tokom protekle nedelje, obim izvoza obuhvatao je 41% pšenice, 40% kukuruza i 13% suncokretovog ulja ukrajinski proizvodi su poslati u Evropu (Španija i Holandija), Aziju (Bangladeš, Turska i Kina) i Afriku. (Tunis i Maroko).

Prošlonedeljni obim poljoprivrednih proizvoda koji će biti izvezeni kroz „žitni koridor“ bio je najmanji ovogodišnji. U Asocijaciji ističu da smanjenje obima izvoza dolazi usred tekućeg blokiranja punopravnog rada „žitnog koridora“ od strane Rusije.

Ukupno, od početka Crnomorske inicijative za žito, od 1. avgusta 2022, Ukrajina je izvezla 29,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda (od 7. maja).

Kako je ranije preneo Ukrinform, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska su se 18. marta 2023. dogovorile o nastavku Inicijative za bezbedan transport poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora. Prema rečima Oleksandra Kubrakova, zamenika premijera za rekonstrukciju, ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine, ugovor je produžen za 120 dana.

Prema podacima Ministarstva, od 8. maja 2023. godine na inspekciju u teritorijalnim vodama Turske čekalo je ukupno 90 plovila, od čega su 62 bulkera za utovar. Inspekcije i dolazne i odlazne flote obustavljene su zbog delovanja ruske strane.