Google mape dodaju funkcije koje olakšavaju istraživanje nacionalnih parkova

Google mape dodaju funkcije koje olakšavaju istraživanje nacionalnih parkova

Sa toplijim temperaturama u proleće, Amerikanci ponovo skreću pažnju na bekstvo na otvorenom. Taj zajednički nagon obuhvata sve, od solo planinara u potrazi za mirnom samoćom u umirujućem zagrljaju majke prirode do čitavih porodica kojima je potreban beg na svežem vazduhu i neke zabavne aktivnosti daleko od svakodnevice.

Nacionalni parkovi su jedan od najvećih resursa javnosti kada želite da se uronite u udaljeno prirodno okruženje, posmatrate divlje životinje u njihovom izvornom staništu ili iskusite važne kulturne i istorijske znamenitosti iz prve ruke. Nažalost, mnogi od nas nisu blisko upoznati sa njihovim rasporedom ili kako lako locirati najbolje atrakcije, pogodnosti i pristupačne puteve.

Ovih dana, mnogi putnici iz SAD se oslanjaju na Google mape da im pomognu da stignu kuda idu, ali kada su u pitanju prikazi nacionalnih parkova i zaštićenih, jedva da postoje detalji. Uglavnom, unutrašnjost parka izgleda kao čvrsta mrlja zelene boje koja predstavlja divljinu ili nepoznate terene koji se nalaze unutar spoljnih granica parka.

Odnosno do sada. Četiri nova ažuriranja stižu na Google mape za iOS i Android uređaje, nudeći poboljšan pristup informacijama na licu mesta za posetioce koji istražuju nacionalne parkove u SAD i preciznija uputstva do popularnih lokacija unutar granica parka.

„Nakon posete 24 od 63 američka nacionalna parka, znam koliko može biti korisno da istražujem prirodu – bilo da je to izlazak u prirodu sa svojom decom ili upijanje zadivljujućih pogleda na dugim šetnjama sa prijateljima“, Majkl Kers, menadžer proizvoda grupe za Google mape, navodi se u saopštenju za javnost. „Posle svih ovih putovanja, takođe sam previše upoznat sa nekim izazovima koji dolaze sa planiranjem avantura na otvorenom — poput pronalaženja najboljih staza ili najbližih javnih kupatila.“

Sada možete lako da odredite ključne atrakcije parkova u Google mapama, kao i kampove, centre za posetioce i staze, tako da možete lako da iskoristite najbolje lokacije i aktivnosti. Kada tražite izabrani nacionalni park na Google mapama, sličice ključnih atrakcija i sadržaja sada se pojavljuju unutar profila. Kliknite na bilo koju od tih slika da biste videli detalje koje su kreirali korisnici (dubinske fotografije, video zapise, savete i recenzije) kako biste lakše odlučili šta da uključite u svoj plan putovanja.

Jedna od najgorih frustracija kada započnete svoju avanturu na otvorenom je nemogućnost čak ni da pronađete fantastičnu stazu koju ste krenuli da istražite. Ali, sada, kada tražite stazu, Google mape će iscrtati celu rutu, a ne samo iglu, omogućavajući korisnicima da vide tačne početne i krajnje tačke i kako će izgledati njihovo pešačenje na putu. Takođe će prikazati korisne detalje koje su doprineli prethodni posetioci, uključujući vrstu staze, nivo težine i da li je najbolje istražiti hodanjem, trčanjem ili vožnjom bicikla.

Krajem aprila, softverska usluga će takođe ponuditi tačna uputstva do jasnije obeleženih ulaza u park, kao i preciznije pešačke i biciklističke navigacije za one koji pokušavaju da stignu do određenih staza unutar parka.

Pokrivenost mobilnim internetom nije baš nešto na šta možete da se oslonite kada istražujete udaljena područja nacionalnih parkova, pa Mape uvode novi način preuzimanja mapa parkova kada se nađete van mreže. Krajem aprila, dugme za preuzimanje trebalo bi da se pojavi na svim listama nacionalnih parkova, pružajući preko potrebnu prečicu za one koji se pripremaju da krenu u divljinu sa nula traka.