Misija Fronteksa nastaviće sa radom u Crnom moru nakon incidenta sa ruskim Su-35

Misija Fronteksa nastaviće sa radom u Crnom moru nakon incidenta sa ruskim Su-35

Pogranična agencija EU Fronteks nastaviće svoju misiju iznad Crnog mora nakon incidenta krajem prošle nedelje kada je ruski borbeni avion Su-35 presreo njen poljski patrolni avion.

Fronteks je to preneo u ponedeljak u komentaru publikaciji EUobzerver, piše „Evropska istina“.

„Zajedno sa rumunskim vlastima procenjujemo naše planove patroliranja kako bismo obezbedili bezbednost naših posada“, navodi se u saopštenju.

Izvor EUobzervera takođe tvrdi da je Rumunija nakon incidenta smanjila područje letenja operacije Fronteks bliže svojoj obali kao meru predostrožnosti.

Reč je o operaciji „Zapadno Crno more 2023“, koja je počela 2019. godine i trajaće do sredine decembra ove godine. U nedelju se saznalo da se obustavlja zbog incidenta sa ruskim borbenim avionom.

Kako je saopšteno, u petak je ruski avion Su-35 opasno presreo avion L410 TURBOLET koji pripada poljskoj graničnoj službi, koji je obavljao zakazanu misiju patroliranja pod okriljem Fronteksa iznad Crnog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru u saradnji sa rumunskim službama. .

Incident je doveo do velikih turbulencija u poljskom graničnom avionu. Tokom incidenta, petočlana posada poljskih graničara privremeno je izgubila kontrolu nad avionom i počela da gubi visinu.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler prokomentarisao je presretanje aviona poljskih graničara od strane ruskog lovca, rekavši da je to bila planirana provokacija.