NATO: Saveznici Ukrajine poslali 1.550 borbenih vozila, 230 tenkova

NATO: Saveznici Ukrajine poslali 1.550 borbenih vozila, 230 tenkova

Saveznici u NATO-u i partnerske zemlje isporučili su više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini tokom ruske invazije i rata, rekao je u četvrtak šef vojne alijanse, dajući Kijevu veći udarac jer razmišlja o pokretanju kontraofanzive.

Uz više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, ukrajinski saveznici su poslali „ogromne količine municije“, a takođe su obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih brigada, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Procenjuje se da će nove brigade činiti više od 30.000 vojnika. Neke partnerske zemlje NATO-a, poput Švedske i Australije, takođe su obezbedile oklopna vozila.

„Ovo će Ukrajinu staviti u jaku poziciju da nastavi da preuzima okupiranu teritoriju“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Njegovi komentari usledili su dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su on i kineski lider Si Đinping održali „dug i smislen“ telefonski razgovor u svom prvom poznatom kontaktu od ruske invazije u punom obimu pre više od godinu dana.

Iako je Zelenski rekao da ga je ohrabrio poziv od srede i da su zapadni zvaničnici pozdravili Ksijev potez, izgleda da to nije poboljšalo izglede za mir.

Rusija i Ukrajina su daleko odvojene u svojim uslovima za mir, a Peking je – dok je želeo da se pozicionira kao globalna diplomatska sila – odbio da kritikuje invaziju Moskve. Kineska vlada vidi Rusiju kao diplomatskog saveznika u suprotstavljanju uticaju SAD u globalnim poslovima, a Si je prošlog meseca posetio Moskvu.

Stoltenberg je rekao da je 31 saveznik u NATO-u posvećen jačanju ukrajinske vojske, dodajući da bi vraćanje zemlje koju su zauzele snage Kremlja Kijevu dalo jaču pregovaračku poziciju ako dođe do mirovnih pregovora.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je kineska uvertira ohrabrujuća. Premijer Denis Šmihal je u četvrtak opisao razgovor između Sija i Zelenskog kao „veoma produktivan“.

„Uveren sam da je to dobar početak za naše odnose u budućnosti“, rekao je Šmihal posle posete papi Franji u Vatikanu.