Kako povećati šanse za preživljavanje kod starijih pacijenata sa rakom glave i vrata

Kako povećati šanse za preživljavanje kod starijih pacijenata sa rakom glave i vrata

Da li pacijenti stariji od 70 godina sa rakom glave i vrata treba da primaju agresivnu kombinovanu radioterapiju i hemoterapiju? Ovo je kontroverzno pitanje među pacijentima, njihovim porodicama i zdravstvenim radnicima. Velika međunarodna studija koja uključuje Univerzitetsku bolnicu u Lajpcigu dokazuje efikasnost ovog kombinovanog lečenja kod starijih pacijenata. Nalazi su nedavno objavljeni u časopisu JAMA Netvork Open.

Kao rezultat demografskih promena, udeo starijih onkoloških pacijenata naglo raste. U poređenju sa mlađim pacijentima, lečenje karcinoma je visoko individualizovano zbog češćih i ponekad težih komorbiditeta, sve većih bolesti povezanih sa uzrastom i smanjene fizičke sposobnosti. Takođe je važno uzeti u obzir neželjene efekte lečenja, koji mogu uticati na kvalitet života.

Standardni tretman za karcinom glave i vrata je ili hirurško uklanjanje tumora praćeno radioterapijom, ili radioterapija koja čuva organe u kombinaciji sa hemoterapijom. Upotreba istovremene hemoterapije je posebno kontroverzna zbog fizičkog naprezanja i neželjenih efekata kod starijih pacijenata. Do sada postoji samo ograničena količina podataka iz ispitivanja o najboljem tretmanu.

Međunarodna studija koja je uključivala dvanaest univerzitetskih bolnica u Evropi i SAD istraživala je u kojoj meri stariji pacijenti sa karcinomom glave i vrata imaju koristi od kombinacije radioterapije i hemoterapije s jedne strane, ili alternativne terapije lekovima sa antitelom protiv receptora faktora rasta. (EGFR) sa druge strane. Ova klinička studija pokazuje da je dodavanje hemoterapije radioterapiji povezano sa većim šansama za preživljavanje u poređenju sa samo radioterapijom. Ova korist je bila posebno izražena kod pacijenata između 65 i 79 godina i kod onih sa dobrim opštim zdravstvenim stanjem i malo komorbiditeta.

„Konkretno, starijim pacijentima u formi sa manjim komorbiditetom ne bi trebalo uskratiti ovu efikasnu terapiju samo zbog njihovog poodmaklog uzrasta“, objašnjava vođa studije profesor Nils Nikolaj. „Nasuprot tome, radioterapija u kombinaciji sa uzimanjem antitela na faktor rasta nije pokazala nikakvu korist za preživljavanje u poređenju sa samo radioterapijom.“

Da bi saznali, istraživači su analizirali podatke od 1.044 starija pacijenta sa skvamoznim karcinomom glave i vrata usne duplje, ždrela ili larinksa koji su bili lečeni radioterapijom, a u nekim slučajevima i u kombinaciji sa lekom u periodu od 2005. do 2019. godine. Univerzitetska bolnica u Lajpcigu, budući međunarodni registar za starije pacijente sa dijagnozom raka glave i vrata, trenutno je u toku. Više od 20 centara iz Evrope, SAD i Australije već je izrazilo interesovanje za učešće.

Pored onkoloških podataka, registar će evidentirati i druge parametre, uključujući sveobuhvatnu gerijatrijsku procenu, podatke o zdravstvenom kvalitetu života i učestalost „kajanja zbog odluke“, odnosno žaljenja pacijenta pri izboru određene terapije.

„U saradnji sa drugim međunarodnim istraživačkim grupama, biće sprovedeno dodatno modeliranje bioloških parametara kako bi se bolje predvidelo koji će stariji pacijenti imati koristi od kombinovane radioterapije i hemoterapije“, objašnjava dr Alekander Ruhle, glavni autor i ko-vođa studije. „Alati će takođe biti razvijeni kako bi se olakšale odluke o zajedničkoj terapiji na osnovu podataka o pojedinačnim pacijentima“, dodaje profesor Nikolaj.