Muslimani slave Ramazanski bajram, počinju dani veselja

Muslimani slave Ramazanski bajram, počinju dani veselja

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom sveta obeležavaju kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Molitvom posle svitanja, muslimani obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Vernici se raduju jer su postili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

I u Novom Pazaru praznik počinje jutarnjom molitvom oko 5 sati u svim džamijama. 

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje posle molitve, a posle odlaska u džamiju vernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza. Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik, učinite to na tradicionalan način: „Bajram šerif mubarek olsun“.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“.