Erdogan je pre izbora obećao besplatan gas

Erdogan je pre izbora obećao besplatan gas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u četvrtak početak gasa sa crnomorskih polja u energetski sistem zemlje i obećao da će obezbediti domaćinstvima besplatno plavo gorivo uoči izbora 14. maja.

Ceremonija je bila jedan od najnovijih pokušaja vlade da prikaže velike energetske i infrastrukturne projekte uoči izbora za koje ankete pokazuju da bi Erdogan mogao izgubiti.

„Pružićemo besplatan prirodni gas za potrošnju domaćinstava do 25 kubnih metara mesečno tokom jedne godine“, rekao je Erdogan na otvaranju gasne luke na kopnu u severnoj provinciji Zonguldak.

Neograničen prirodni gas za sva domaćinstva biće besplatan narednih mesec dana, dodao je Erdogan.

Prirodni gas je prvi put otkriven na polju Sakarija kod obale Zonguldaka 2020. godine, a prošle godine na obližnjem polju Kaikuma-1.

Turska, koja ima male rezerve nafte i gasa, u velikoj meri zavisi od uvoza gasa iz Rusije, Azerbejdžana i Irana, kao i od uvoza tečnog prirodnog gasa iz Katara, Sjedinjenih Država, Nigerije i Alžira.

Domaća proizvodnja prirodnog gasa, uglavnom u regionu Trakije, činila je manje od 1% nacionalne potrošnje Turske od 60 milijardi kubnih metara u 2021, prema energetskom regulatoru EPDK.

Prema Erdoganu, turska gasna polja u Crnom moru će u početku proizvoditi 10 miliona kubnih metara gasa dnevno. U bliskoj budućnosti proizvodnja će se povećati na 40 miliona kubnih metara gasa dnevno.

„Kada budemo punim kapacitetom, moći ćemo da podmirimo oko 30 odsto domaće potrošnje godišnje“, rekao je on.

Predsednički i parlamentarni izbori najveći su izborni izazov za Erdogana, koji je najduže na funkciji među savremenim turskim liderima.

Uoči glasanja, turska vlada je pokrenula niz velikih infrastrukturnih i odbrambenih projekata. Sledeće nedelje Erdogan treba da otvori prvi nuklearni reaktor u Turskoj, koji je izgradila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom.