Zelenski: Važno je da Rusija nema pristup Olimpijskim igrama

Zelenski: Važno je da Rusija nema pristup Olimpijskim igrama

Važno je da, sve dok traje agresija, ruska država nema pristup sportskim, olimpijskim objektima, posebno Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju, preneo je Ukrinform.

„Zahvaljujem svim Francuzima, svim Parižanima, francuskom predsedniku Makronu na stalnoj pažnji prema Ukrajini, na liderstvu. I posebno želim da istaknem apsolutno principijelan stav – i tako u skladu sa ukrajinskim – gradonačelnika Pariza u pogledu zaštite Olimpijskog pokreta od ruske ideologizacije i propagande“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da će Rusija učiniti sve da se opravda sportom ili da iskoristi međunarodni olimpijski pokret da podrži agresiju.

„Zato je važno da, sve dok traje agresija, ruska država nema pristup sportskim, olimpijskim objektima. Konkretno, u Pariz – upravo ovaj grad će biti domaćin Olimpijskih igara 2024.“, kaže ukrajinski predsednik.

Zelenski je napomenuo da je gradonačelnica Pariza još jednom potvrdila da u Parizu ne vidi mesta za predstavnike Rusije sve dok rat traje.

„Ovo je jasan i važan signal, hvala vam na njemu. Bilo bi sjajno kada bi se upravo takvi signali čuli u Međunarodnom olimpijskom komitetu, gde, nažalost, lična korist pojedinih birokrata dominira olimpijskim principima“, zaključio je Zelenski.