Istraživači raka identifikuju novu metu za terapiju raka dojke

Istraživači raka identifikuju novu metu za terapiju raka dojke

Dok pokušavaju da shvate šta pokreće ćelije dojke da postanu kancerogene, istraživači iz Centra za istraživanje raka dojke Vera Bredli Fondacije na Univerzitetu u Indijani Melvin i Bren Simon Sveobuhvatni centar za rak identifikovali su novu metu za lečenje raka dojke.

„Kada smo upoređivali zdravo tkivo dojke i kancerogene ćelije, želeli smo da saznamo koja je najranija genomska promena koja je izazvala rak“, rekla je dr Harikrišna Nakšatri, profesorka istraživanja raka dojke Marian J. Morrison na IU. Medicinski fakultet i istraživač sa Centrom za istraživanje raka dojke Vera Bradlei Fondacije u IU Simon Comprehensive Cancer Center. „U tom procesu smo identifikovali gen koji se zove TONSL koji može učiniti da se ćelije dojke neograničeno razmnožavaju.“

Nakšatri i njegov istraživački tim otkrili su da je gen TONSL pojačan u oko 20 procenata karcinoma dojke i više od 30 procenata metastatskih karcinoma dojke. Koristili su zdrave ćelije dojke iz Komen banke tkiva u IU Simon Comprehensive Cancer Center da bi razumeli najranije promene u zdravim ćelijama kako postaju kancerogene.

Njihovi nalazi, „TONSL je besmrtni onkogen i terapeutska meta u raku dojke“, objavljeni su ove nedelje u časopisu Cancer Research.

„Većina dosadašnjeg istraživanja raka fokusirana je na razumevanje šta se dešava kada rak napreduje, ali je najteže otkriti najraniji događaj koji je doveo do iniciranja raka“, rekao je Nakšatri. „Samo početni korak u raku je da ove ćelije steknu sposobnost da se razmnožavaju, a to je prvi korak koji smo uspeli da napravimo u modelima koristeći tkivo iz Komen banke tkiva.

Nakšatri je rekao da TONSL protein radi sa drugim proteinima, uključujući onaj koji se zove FACT. U modelima raka dojke koji je njegov tim kreirao pomoću TONSL amplifikacije, rak dojke je bio veoma podložan postojećem leku koji cilja na taj kompleks FACT. Sada se istraživači nadaju da se ovi nalazi mogu prevesti za buduće tretmane raka dojke.

„Rak dojke je raznolika bolest sa različitim podtipovima, a neki pacijenti reaguju na različite tretmane, a drugi ne. Sa 20 procenata pacijenata sa rakom dojke koji imaju pojačavanje ovog gena, više istraživanja je veoma važno za ciljanje TONSL-a“, rekao je Aditi Khatpe, prvi autor rada i doktorant IU School of Medicine.

Khatpe, pripravnik centra za rak u Nakšatrijevoj laboratoriji, dobio je nagradu AACR-Sanofi Scholar-in-Training Avard za apstrakt istraživanja koji naglašava ove nalaze. Ona je predstavila istraživački poster na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) 2023. ove nedelje.