Pogodniji i pristupačniji način za dijagnozu Alchajmerove bolesti

Pogodniji i pristupačniji način za dijagnozu Alchajmerove bolesti

Uprkos opsežnim istraživanjima i ohrabrujućim nalazima, Alchajmerovu bolest (AD) i dalje je teško dijagnostikovati samo na osnovu znakova i simptoma. Ali šta ako bi se jednog dana uzorak krvi tokom godišnjeg pregleda mogao koristiti za identifikaciju bolesti?

Nedavna studija koju je vodio McGill otkrila je da je nova vrsta krvnog testa jednako efikasna u otkrivanju AD kao i lumbalne punkcije, jedna od trenutnih metoda koje se koriste za dijagnosticiranje AD. Lumbalne punkcije, koje se izvode ubacivanjem igle u donji deo leđa da bi se izvukla cerebrospinalna tečnost (CSF), su invazivne i možda nisu dostupne svim pacijentima.

Nadovezujući se na prethodni rad u kojem su razvili novi test krvi za AD u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Geteborgu, istraživači su proučavali kohortu od 174 osobe koje su procenili specijalisti za demenciju. Oni su procenili da li se iste komponente koje se obično koriste za otkrivanje AD u CFS takođe mogu koristiti za otkrivanje AD u krvnoj plazmi.

Rezultati pokazuju da je jedna od komponenti, p-tau217, bila podjednako efikasna kao i biomarker za otkrivanje AD u krvnoj plazmi i CSF. Istraživači kažu da ovo može smanjiti potrebu za invazivnim lumbalnim punkcijama bez ugrožavanja tačnosti u identifikaciji AD.

„Ovi rezultati sugerišu da superiorna skalabilnost i dostupnost krvnih biomarkera za Alchajmerovu bolest nisu nadoknađeni lošijom preciznošću, otvarajući im put da jednog dana budu korišćeni u kliničkoj praksi“, kaže dr Džozef Teriault. kandidata na Odeljenju za neurologiju i neurohirurgiju pod nadzorom dr Pedra Rosa-Neta i glavnog autora studije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Alchajmerova bolest i demencija.