Stano: EU ne komentariše izjave Eskobara ili predstavnika Srbije i Kosova o sastanku Vučić – Kurti

Stano: EU ne komentariše izjave Eskobara ili predstavnika Srbije i Kosova o sastanku Vučić – Kurti

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je danas da je ustaljeni stav EU da ne komentariše izjave predstavnika Kosova, Srbije ili specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara o razgovorima Vučić-Kurti o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) 2. maja u Briselu.

„Stav visokog predstavnika EU i zemalja članica, kao i SAD i drugih međunarodnih partnera, jeste da Ohridski sporazum mora biti sproveden, a posebno to da je sprovođenje sporazuma direktno povezano s napretkom i Kosova i Srbije ka članstvu u EU“, rekao je portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela.

Stano je time odgovorio na pitanje agencije Beta na brifingu za novinare u Evropskoj komisiji kakav je stav EU, Borela i posrednika Unije Miroslava Lajčaka pošto je specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar izjavio da Vašington prihvata „parametre“ i okvir za formiranje Zajednice srpskih opština koje je pripremio kosovski premijer Aljbin Kurti, dok Beograd stavlja do znanja da osnov za ZSO mogu biti samo sporazumi iz 2013. i 2015, a ne ono što želi Priština.

Borelov portparol je rekao da je „EU zadovoljna što će biti održan sastanak na visokom nivou na kojem će se razmotriti načini kako da se ostvari napredak i da se zajamči da svi dogovori budu ostvareni“.

„Veoma jasno proizlazi iz Ohridskog sporazuma na šta su se obe strane predsednik Vučić i premijer Kurti, obavezale i te obaveze moraju biti sprovedene konkretnim akcijama“, istakao je Stano.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da je „dogovoreno da naredna runda dijaloga bude posvećena ZSO, da se uđe u najkonkretnije korake, ali ne kako želi Kurti, nego kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine upravljački tim da obrazloži nacrt statuta ZSO i onda da usledi razgovor o tome“.

Naglasio je da Statut ZSO treba da sadrži „sve odredbe koje stoje u opštim principima iz 2015. godine“.

Specijalni američki izaslanik za Dijalog Gabrijel Eskobar je izjavio da 2. maja očekuje da Priština podnese predlog za formiranje ZSO jer je to obaveza iz Ohridskog sporazuma „na koju su (u Prištini) pristali i javno rekli šta je okvir i šta treba da budu parametri za formiranje zajednice“, a SAD se, kako je dodao, slažu s tim „parametrima“.