Zakonodavci Montane usvojili zakon o zabrani TikTok-a

Zakonodavci Montane usvojili zakon o zabrani TikTok-a

Zakonodavci Montane dali su u petak poslednji pasoš za zakon kojim se zabranjuje rad aplikacije za društvene mreže TikTok u državi, potez koji će se suočiti sa pravnim izazovima, ali će takođe služiti kao poligon za testiranje Amerike bez TikToka, preneo je AP.

Mera sada ide na razmatranje republikanskom guverneru Gregu Đanforteu.

Državni dom je glasao sa 54 prema 43 za usvajanje zakona, što ide dalje od zabrana koje postoje u skoro polovini država i savezne vlade SAD koje zabranjuju TikTok na državnim uređajima. Montana već zabranjuje aplikaciju na državnim uređajima.

Portparol TikTok-a Bruk Oberveter rekla je u izjavi da ćemo „nastavićemo da se borimo za korisnike i kreatore TikTok-a u Montani čiji su životi i prava iz Prvog amandmana ugroženi ovim ogromnim prekoračenjem vlade“.

Pristalice zakona „priznale su da nemaju izvodljiv plan za operacionalizaciju ovog pokušaja cenzure američkih glasova i da će o ustavnosti zakona odlučivati sudovi“, rekao je Oberveter.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije BiteDance, bio je pod intenzivnim ispitivanjem zbog zabrinutosti da bi mogao da preda podatke o korisnicima kineskoj vladi ili da gura propekinšku propagandu i dezinformacije na platformi. Lideri FBI-a, CIA-e i brojni zakonodavci obe strane izrazili su tu zabrinutost, ali nisu predstavili nikakve dokaze da se to dogodilo.

Pristalice zabrane ukazuju na dva kineska zakona koja primoravaju kompanije u zemlji da sarađuju sa vladom na poslovima državne obaveštajne službe.

TikTok je saopštio da su njegovi serveri koji sadrže informacije o američkim korisnicima u Teksasu.