Rizik od raka veći kod pacijenata sa astmom

Rizik od raka veći kod pacijenata sa astmom

Ljudi sa astmom imaju veću vjerovatnoću da razviju rak, posebno oni koji ne koriste inhalacijske steroide, prema studiji objavljenoj na internetu 31. marta u Cancer Medicine.

Ii Guo, Ph.D., sa Zdravstvenog centra za rak Univerziteta Floride u Gainesvilleu, i njegove kolege koristile su elektronske zdravstvene kartone i podatke o potraživanjima od 2012. do 2020. godine u mreži kliničkih istraživanja OneFlorida+ da identifikuju 90.021 odraslog pacijenta sa astmom i odgovarajuću kohortu od 270.063 odrasli pacijenti bez astme.

Istraživači su otkrili da pacijenti sa astmom imaju veću vjerovatnoću da razviju rak u odnosu na pacijente bez astme (odnos opasnosti [HR], 1,36). Povećan rizik od raka primećen je kod pacijenata sa astmom i bez (HR, 1,60) i sa (HR, 1,11) inhalacionih steroida. Rizik od raka je bio povišen za devet od 13 karcinoma kod pacijenata sa astmom bez upotrebe inhalacionih steroida, ali samo za dva od 13 karcinoma kod pacijenata sa astmom sa upotrebom inhalacionih steroida, što ukazuje na zaštitni efekat upotrebe inhalacionih steroida protiv raka.

„Koristeći podatke iz stvarnog sveta, naša studija je prva koja pruža dokaze o pozitivnoj povezanosti između rizika od astme i raka kod pacijenata u Sjedinjenim Državama“, rekao je Guo u saopštenju. „Naši nalazi sugerišu da je potrebno više istraživanja kako bi se dalje ispitali mehanizmi preko kojih je astma povezana sa rakom, s obzirom na prevalenciju astme.“