Rani Rimljani su možda bili prvi koji su uzgajali pse ravnog lica

Rani Rimljani su možda bili prvi koji su uzgajali pse ravnog lica

Tim osteoarheologa, arheologa i naučnika veterinara sa Istanbulskog univerziteta-Cerrahpasa, Univerziteta Ataturk, Univerziteta za životnu sredinu i životne nauke, ul. Kožuhovska, pronašla je dokaze da su rani Rimljani uzgajali pse ravnih lica. U svojoj studiji, objavljenoj u Journal of Archaeological Science: Reports, grupa je ispitala ostatke psa pronađene u grobnici u nekadašnjem gradu zvanom Tralleis, u sadašnjoj modernoj Turskoj.

Ostaci pasa pronađeni su na mestu iskopavanja u Ajdinu 2007. godine, ali su se u to vreme smatrali previše delikatnim za proučavanje – umesto toga su stavljeni na sigurno skladište. 2021. godine, tim na ovom novom naporu je izvukao kosti i započeo sporo proučavanje kostiju kako bi saznao više o psu.

Iako uzorak nije bio kompletan, istraživački tim je ipak mogao da utvrdi da je u pitanju pas i da je dobro tretiran. Mnogi ostaci pasa pronađeni su iz rimskog doba, a pošto je većina korišćena kao radne životinje, većina nije bila dobro tretirana. Tim je identifikovao psa kao brahikefaličnu rasu, grupu koja uključuje pse sa ravnim licem kao što su bokseri, mopsi i čou. Nalaz je bio jedinstven; samo još jedna brahikefalična rasa je ikada ranije pronađena iz mesta u Rimskom carstvu, i to u ruševinama Pompeje. Takođe označava najstariji poznati nalaz brahikefaličara bilo gde, što sugeriše da su Rimljani možda bili prvi koji su uzgajali pse ravnog lica.

Istraživački tim je takođe uspeo da zaključi opštu veličinu psa i otkrio je da je manji nego što su očekivali. Datiranje ugljenikom otkrilo je da potiče od pre između 1.942 i 2.118 godina. Takođe, proučavanje njegovih zuba pokazalo je da je jedva stigao do odrasle dobi pre smrti. Tim je takođe uporedio lobanju sa nekoliko modernih rasa pasa i otkrio da uglavnom liči na francuskog buldoga.

Istraživači su primetili da je pas bio sahranjen blizu čoveka, koji je, kako sugerišu, verovatno njegov vlasnik. Ovo, kako oni dalje sugerišu, ukazuje na to da je pas verovatno ubijen i zakopan kada je njegov gospodar umro kako bi njih dvoje mogli da budu sahranjeni zajedno.