Poljska želi da započne proizvodnju granata za Abrams sa osiromašenim uranijumom

Poljska želi da započne proizvodnju granata za Abrams sa osiromašenim uranijumom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je tokom svog boravka u Sjedinjenim Državama u sredu najavio želju zemlje da otvori servisni centar za američke tenkove Abrams u Evropi i proizvodnju granata za njih sa osiromašenim uranijumom, piše „Evropska istina“.

Tokom posete oružarnici ANAD u Alabami, poljski premijer je naglasio da se bezbednost sada meri kvalitetom vojne opreme i njenom dostupnošću, najavivši da će Poljska prve tenkove Abrams dobiti do juna ove godine.

Moravjecki je naglasio da je ova oprema „oklopna zavesa koja će štititi istočni deo Poljske“, a sa njom će „u zemlju doći i dodatni američki posao“.

Poljski premijer je rekao i da je sa američkom vojskom i njihovim rukovodstvom razgovarao o mogućnosti „lociranja u Poljskoj preduzeća koja će servisirati i popravljati tenkove Abrams u Evropi“.

„Ali takođe želimo da se proizvodnja municijalnih jezgara za Abrams, jezgara sa osiromašenim uranijumom, najnaprednije municije, nalazi u Poljskoj“, dodao je on, navodeći nedostatak municije kao najhitniju potrebu.

U aprilu 2022. Poljska je potpisala ugovor za kupovinu 250 tenkova M1A2 Abrams u najnaprednijoj verziji SEPv3 za poljsku vojsku. Zemlja je takođe naručila 116 tenkova Abrams, koji su do sada bili na raspolaganju američkoj vojsci.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da će SAD povećati svoje vojno prisustvo u Poljskoj.

On je takođe upozorio evropske lidere da ne pokušavaju da promovišu politiku „strateške autonomije“ od SAD u Evropi i pozvao na razvoj strateške saradnje Evrope sa Vašingtonom.