Ukrajinski predsednik osudio ruske udare na pravoslavnu Cvetnu nedelju

Ukrajinski predsednik osudio ruske udare na pravoslavnu Cvetnu nedelju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski osudio je ruske vazdušne udare koji se poklapaju sa obeležavanjem pravoslavne Cvetne nedelje, uključujući napad u kojem su ubijeni otac i ćerka u kući u gradu Zaporožju, piše Rojters.

Ukrajinska vojska izvestila je o ruskim napadima i granatiranju na celom frontu, pri čemu su najteže borbe i dalje bile usredsređene na dva grada u istočnom regionu Donjecka — Bahmut i Avdijevku. Ruske snage već mesecima opsedaju Bahmut u najdužoj bici u više od godinu dana rata.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da su 50-godišnji muškarac i njegova ćerka (11) poginuli nakon što su ruske snage napale stambenu zgradu u Zaporožju, na jugoistoku zemlje.

Žena identifikovana kao supruga i majka nastradalih izvučena je ispod ruševina.

Ovako teroristička država obeležava Cvetnu nedelju“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. „Ovako se Rusija stavlja u još veću izolaciju od sveta.

Predsednik je pohvalio nekoliko jedinica koje brane položaje na istoku i rekao da se nada da će Cvetna nedelja sledeće godine „proteći u miru i slobodi za sve naše ljude“.

Većina od 41 miliona stanovnika Ukrajine su pravoslavni hrišćani koji slave Uskrs za nedelju dana od sada.

Papa Franja, koji je bio kritičan prema ratu u Rusiji, molio se za mir tokom uskršnjih događaja u Vatikanu: „Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njihovom putu ka miru i bacite svetlost Uskrsa na narod Rusije“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage uništile skladište sa 70.000 tona goriva u blizini Zaporožja. Takođe se navodi da su ruske snage uništile skladišta ukrajinske vojske u kojima se nalaze rakete, municija i artiljerija u regionima Zaporožja i Donjecka.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je u protekla 24 sata odbijeno više od 40 neprijateljskih napada.

U njemu se navodi da su ruske snage pokrenule neuspešno napredovanje na oblasti zapadno od Bahmuta, koje su sada u velikoj meri uništene, ali sa predratnim stanovništvom od 70.000. Najmanje 10 gradova i sela bilo je pod ruskim granatiranjem.

U izveštaju se navodi da ruske snage takođe nisu napredovale u napadima na Avdijevku, drugo žarište borbi na istoku, i izvestili o raširenom ruskom granatiranju u severnim regionima. Zvaničnici na jugu rekli su da su ruski avioni koristili navođene bombe protiv gradova u Hersonskoj oblasti.

Vojska je saopštila da će ukrajinske snage nastaviti da brane Bahmut od ponovljenih ruskih napada, iako je Zelenski prošle nedelje priznao da bi vojnici mogli da budu povučeni ako rizikuju da budu u okruženju.

Serhij Čerevatiji, portparol Istočne vojne komande Ukrajine, rekao je na nacionalnoj televiziji: „Neprijatelj po svaku cenu pokušava da zauzme naš grad-tvrđavu.

„Iako je izuzetno teško, mi i dalje kontrolišemo situaciju. Naše jedinice zadržavaju neprijatelja i nanose maksimalnu štetu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su ruske snage kontrolisale centar Bahmuta, a veći deo njihovih akcija sada se fokusira na gradsku železničku stanicu.