Portugalska stranka održava svetski samit krajnje desnice

Portugalska stranka održava svetski samit krajnje desnice

Portugalska partija Čega održaće u maju svetski samit u Lisabonu sa nekoliko lidera krajnje desnih partija, uključujući bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara i zamenika italijanskog premijera Matea Salvinija, rekao je u petak predsednik Čege, prenosi Rojters.

U video izjavi, predsednik Čege Andre Ventura rekao je da su Bolsonaro i Salvini „već prihvatili poziv na veliki desničarski svetski samit“ 13. i 14. maja.

„Prisustvo Žaira Bolsonara, Matea Salvinija i mnogih drugih lidera evropske desnice stavlja Lisabon kao jedan od najjačih novih centara desnice u Evropi i jednu od svetskih referenci u borbi protiv socijalizma“, rekao je on.

U januaru 2022. vladajuća portugalska Socijalistička partija dobila je neočekivanu potpunu većinu, a socijaldemokrate su završile na drugom mestu, ali je Čega povećao svoju podršku i postao treća stranka po veličini u parlamentu.

Ventura je u martu rekao novinarima da takođe planira da pozove Marin Le Pen iz Francuske ili Gerta Vildersa iz Holandije, lidere krajnje desničarskih partija u njihovim zemljama.