Vučić: Novi aranžman sa MMF-om za unapređenje opšte investicione klime

Vučić: Novi aranžman sa MMF-om za unapređenje opšte investicione klime

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kejs Martejn razgovarali su o novom aranžmanu savetodavnog karaktera koji je, kako je ocenjeno u saopštenju kabineta predsednika, od posebnog značaja u svetlu unapređenja opšte investicione klime u Srbiji, kao i u kontekstu još većeg poverenja investitora.

Imajući u vidu ogroman napredak Srbije u proteklih osam godina, prioritetni cilj ovog aranžmana biće da očuva postignute rezultate, ali i da obezbedi podršku u daljem sprovođenju strukturnih reformi usmerenih na još brži, snažniji i održiviji rast, rekao je Vučić.

On je zahvalio MMF i ličnom angažovanju Jana Kejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci „na koju Srbija umnogome računa“.

Vučić je, kako je navedeno u saopštenju, istakao da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će, kako se ocenjuje, dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.

Vučić, Martejn i članovi delegacije MMF razgovarali su putem video – linka, a jedan od zaključaka je i da „osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije“.

Osvrnuli su se i na mere podsticaja i tri paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije, a Martejn je, kako je istaknuto, pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije, i podsetio da MMF nije korigovao projekciju ovogodišnjeg privrednog rasta Srbije od 5 odsto.

Vučić je naglasio da je Srbija „već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od 6 odsto, kako je i predviđeno, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija“.