Zaharova: Ubijeni ruski bloger predstavljao „opasnost“ kijevskom režimu

Zaharova: Ubijeni ruski bloger predstavljao „opasnost“ kijevskom režimu

Ruski novinari se suočavaju sa stalnim pretnjama smrću od „kijevskog režima i njegovih podržavalaca“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu posle smrti istaknutog ruskog ratnog blogera Vladlena Tatarskog. Muškarac je poginuo u eksploziji improvizovane eksplozivne naprave ranije u nedelju, piše RT.

Tatarski je bio „opasnost“ i svojim profesionalnim aktivnostima „izazivao mržnju kijevskog režima“, tvrdila je Zaharova. Ona je izrazila saučešće porodici tog čoveka, koji je, kao i mnogi drugi ruski ratni izveštači, hrabro radio da obavesti svet o šta se zaista dešavalo na terenu u Ukrajini.

Ruski novinari su „progonjeni, bukvalno označeni posebnim oznakama na digitalnim platformama u vlasništvu američkih internet monopola i podvrgnuti su lovu na veštice u zapadnim medijima“, rekla je Zaharova, dodajući da međunarodne grupe za ljudska prava i relevantne organizacije jednostavno „tiho ignorišu“ ovo pitanje.

Nijedno od ubistava ruskih novinara nikada nije izazvalo toliko saosećanja na Zapadu, dok glasovi u Kijevu to često opisuju kao „uspeh“, tvrdi portparolka.

„Nedostatak reakcije u Beloj kući, u Dauning stritu i u Jelisejskoj palati… govori sam za sebe“, dodala je ona.

Ratni dopisnik je poginuo u eksploziji koja je potresla kafe u Sankt Peterburgu, gde je držao govor i sastajao se sa sledbenicima. Još najmanje 30 ljudi je povređeno. Ruske vlasti još istražuju detalje incidenta i nisu zvanično komentarisale ko bi mogao da stoji iza eksplozije.