Američki regulatori kažu da je bankarski sistem „zdrav i otporan“

Američki regulatori kažu da je bankarski sistem „zdrav i otporan“

Američki savet za nadzor finansijske stabilnosti sa više regulatora složio se u petak da američki bankarski sistem ostaje „zdrav i otporan“ uprkos stresu na neke institucije, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD u svom najnovijem saopštenju za smirivanje uznemirenih tržišta i bankarski deponenti, piše Rojters.

U čitanju zatvorenog sastanka kojim je predsedavala sekretarka za trezor Dženet Jelen, odeljenje je saopštilo da su učesnici FSOC-a čuli prezentaciju o razvoju tržišta od osoblja Banke federalnih rezervi Njujorka.

„Savet je razgovarao o aktuelnim uslovima u bankarskom sektoru i primetio da, iako su neke institucije pod stresom, američki bankarski sistem ostaje zdrav i otporan“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Videokonferencijski sastanak je usledio kada su tržišta nastavila da se klackaju usred zabrinutosti da bi se dvonedeljna bankarska kriza izazvana neuspesima Silicijumske doline banke (SIVB.O) i Signature banke (SBNI.O) mogla pogoršati, šireći još više na manje banke

Telo finansijskih regulatora, koje predvodi Iellen i koje uključuje čelnike Federalnih rezervi, Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), Kancelarije kontrolora valute, Komisije za hartije od vrednosti i drugih regulatornih agencija, poslednji put se sastalo u martu. 12.

To je bio isti dan kada su FDIC, Fed i Trezor najavili hitne akcije kako bi zadržali sve depozite u dve propale banke i stvorili novu kreditnu liniju Fed-a kako bi se povećala likvidnost za sve banke.

Dvojica istaknutih republikanaca u Predstavničkom domu u petak su zatražila da im Jelen dostavi dodatne informacije o sastanku 12. marta, uključujući neredigovane zapisnike, glasove, detalje o vremenu i rezultate stres testa banke.

„Događaji koji su se desili u poslednjih 12 dana vezani su i za banku Silikonske doline i za banku Signature, nestabilnost tržišta koja je usledila i vašu ulogu postavljaju brojna pitanja za kreatore politike“, napisali su predstavnici Bil Huizenga i Andi Barr koji predsedavaju House Financial Services pododbora, u pismu Jelen.

Dodali su da je osnova odluka Trezora, Fed-a i FDIC-a u slučajevima SVB i Signature „od posebnog značaja“.

Sastanak FSOC-a u petak usledio je pošto su strahovi od globalne bankarske zaraze ponovo izazvali nagli pad akcija evropskih banaka, a Dojče banku i UBS potresle su zabrinutosti da regulatori i centralne banke još uvek nisu obuzdali najgori šok za sektor od globalne finansijske krize 2008.

Ali na Volstritu, akcije su se oporavile od ranije rasprodaje pošto su tri predsednika banaka Federalnih rezervi izjavila u odvojenim napomenama da nema naznaka da se finansijski stres pogoršao ove nedelje, što im je omogućilo da podignu kamatne stope za četvrtinu procentnog poena.

Jelen je u četvrtak ponovo pokušala da smiri strahove od daljeg pokretanja bankovnih depozita, rekavši američkim zakonodavcima da je spremna da ponovi akcije preduzete u Silicijumskoj dolini i neuspešne banke Signature da zaštiti neosigurane bankovne depozite ako neuspesi ugroze veći broj depozita.

Te akcije za pozivanje na „izuzeće od sistemskog rizika“ preduzeli su Jelen, predsednik Džo Bajden, FDIC i Fed, koji je nadgledao Silikonsku dolinu i Signature.