ACLU poziva američke zakonodavce da ne zabranjuju TikTok

ACLU poziva američke zakonodavce da ne zabranjuju TikTok

Američka unija za građanske slobode pozvala je u ponedeljak Kongres da ne zabranjuje video aplikaciju TikTok u kineskom vlasništvu, dan pre nego što će komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa preuzeti zakon.

„Zabrana TikTok-a bi prekršila prava prvog amandmana miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju da bi se svakodnevno izražavali“, napisala je grupa na Tviteru. ACLU je pozvao Amerikance da pišu zakonodavcima „i pozovu ih da se bore protiv cenzure i podrže naše ustavno pravo da se izrazimo“.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma trebalo bi da glasa u utorak o nacrtu zakona kojim bi se predsedniku Džou Bajdenu dala nova ovlašćenja da zabrani aplikaciju koju koristi više od 100 miliona Amerikanaca. Predložena zabrana bi zahtevala usvajanje od strane punog Predstavničkog doma i Senata pre nego što bi predsednik mogao da je potpiše kao zakon.

Ranije ovog meseca, Bajden je rekao da nije siguran da li će Vašington zabraniti TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

„Bilo bi nesrećno ako bi Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma cenzurisao milione Amerikanaca, i to ne na osnovu stvarnih obaveštajnih podataka, već na osnovu osnovnog nerazumevanja naše korporativne strukture“, rekao je TikTok u ponedeljak, dodajući da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara o rigoroznim naporima za bezbednost podataka.

Bajden je 2021. godine povukao niz izvršnih naredbi iz Trampove ere kojima se nastojalo zabraniti nova preuzimanja TikTok-a i aplikacije za razmenu poruka u kineskom vlasništvu VeChat, i naredio da Ministarstvo trgovine preispita bezbednosne probleme koje takve aplikacije predstavljaju.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa pokušala je da blokira nove korisnike da preuzimaju aplikacije i zabrani druge tehničke transakcije za koje su TikTok i VeChat rekli da bi efektivno blokirali njihovu upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Sudovi su blokirali te naloge, koji nikada nisu stupili na snagu.

Zakonodavstvo predsednika odbora Majkla Mekola „ovlašćuje administraciju da zabrani TikTok ili bilo koje softverske aplikacije koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD. I ne grešite – TikTok je bezbednosna pretnja“.

On je rekao da TikTok „omogućava (Kini) da manipuliše i nadgleda svoje korisnike dok guta podatke Amerikanaca da bi se koristili za njihove zlonamerne aktivnosti.

Komitet američke vlade za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), moćno telo za nacionalnu bezbednost, 2020. godine naredio je BiteDanceu da se oslobodi TikTok-a zbog straha da bi podaci korisnika mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

TikTok je u ponedeljak saopštio da je „najbrži i najtemeljniji način za rešavanje problema nacionalne bezbednosti da CFIUS usvoji predloženi sporazum na kojem smo sa njima radili skoro dve godine“.

Zvaničnici TikTok-a bili su na Kapitol Hilu ovog meseca pokušavajući da ubede zakonodavce u svoje napore da zaštiti bezbednost podataka.