Akcionari tuže Teslu i Maska zbog tvrdnji o bezbednosti autopilota

Akcionari tuže Teslu i Maska zbog tvrdnji o bezbednosti autopilota

Teslu Inc i njenog izvršnog direktora Elona Maska tužili su u ponedeljak akcionari koji su ih optužili da precenjuju efikasnost i bezbednost tehnologija autopilota i potpuno autonomne vožnje svojih električnih vozila, preneo je Rojters.

U predloženoj grupnoj tužbi podnetoj federalnom sudu u San Francisku, akcionari su rekli da ih je Tesla prevario tokom četiri godine lažnim i obmanjujućim izjavama koje su prikrivale kako su njegove tehnologije, za koje se sumnja da su mogući uzrok višestrukih fatalnih sudara, „stvorile ozbiljan rizik od nesreće i povreda .“

Rekli su da je cena Teslinih akcija pala nekoliko puta kako je istina postala poznata, uključujući i nakon što je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu počela da istražuje tehnologije i izveštava da Komisija za hartije od vrednosti istražuje Muskove tvrdnje Autopilota.

Cena akcija je takođe pala za 5,7% 16. februara nakon što je NHTSA primorala da povuče više od 362.000 Teslinih vozila opremljenih beta softverom Full Self-Driving jer bi mogla biti nesigurna oko raskrsnica.

Tesla je rekao da je pristao na opoziv, iako se nije složio sa analizom NHTSA.

„Kao rezultat nezakonitih radnji i propusta tuženih, kao i naglog pada tržišne vrednosti običnih akcija Kompanije, tužilac i drugi članovi klase pretrpeli su značajne gubitke i štete“, navodi se u pritužbi.

Tesla, koji nema odeljenje za odnose sa medijima, nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Tužbom od ponedeljka koju je predvodio akcionar Thomas Lamontagne traži se neodređena šteta za akcionare Tesle od 19. februara 2019. do 17. februara 2023. Glavni finansijski direktor Zachari Kirkhorn i njegov prethodnik Deepak Ahuja su takođe optuženi.

Cena Tesline akcije u ponedeljak je porasla za 10,75 dolara, ili 5,5%, na 207,63 dolara, ali je akcija izgubila oko polovinu svoje vrednosti od vrhunca u novembru 2021.

Očekuje se da Mask, druga najbogatija osoba na svetu, na Teslinom danu investitora 1. marta promoviše sposobnost veštačke inteligencije kompanije i planira da proširi svoju ponudu vozila.

Predmet je Lamontagne protiv Tesla Inc et al, Okružni sud SAD, Severni okrug Kalifornije, br. 23-00869.