Meta stvara A-tim fokusiran na AI proizvode

Meta stvara A-tim fokusiran na AI proizvode

Meta Platforms stvara novu grupu proizvoda najvišeg nivoa fokusiranu na generativnu veštačku inteligenciju (AI), rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg u ponedeljak, dok se trka AI među velikim tehnološkim kompanijama zahuktava, piše Rojters.

AI se pojavio kao svetla tačka za ulaganja u tehnološku industriju, koja se bori sa usporavanjem rasta i koja je otpustila hiljade radnih mesta, kao i smanjila eksperimentalne opklade kako bi pobedila pad.

„Počinjemo tako što okupljamo mnogo timova koji rade na generativnoj veštačkoj inteligenciji širom kompanije u jednu grupu fokusiranu na izgradnju divnih iskustava oko ove tehnologije“, rekao je Zakerberg u objavi na Instagramu.

„Dugoročno, fokusiraćemo se na razvoj AI ličnosti koje mogu pomoći ljudima na različite načine“, rekao je Zakerberg, ali za sada „istražujemo iskustva sa tekstom (ćaskanje u WhatsApp-u i Messenger-u), sa slikama (kreativni Instagram filteri i formati oglasa), i sa video i multimodalnim iskustvima.“

Javna bitka za dominaciju u tehnološkom prostoru AI počela je krajem prošle godine lansiranjem OpenAI-ovog ChatGPT-a koji podržava Microsoft, što je od tada podstaklo tehnološke teškaše od Alphabet Inc do kineske Baidu Inc da najave njihove sopstvene ponude.

Prošle nedelje, Facebook-roditelj Meta rekao je da objavljuje novi veliki jezički model LLaMA, osnovni softver novog sistema veštačke inteligencije, koji će biti dostupan pod nekomercijalnom licencom istraživačima i entitetima povezanim sa vladom, civilnim društvom i akademijom.

Akcije Meta Platforms su u ponedeljak pale za 0,5%.