Dveri: Vlada da povuče odluku o učešću vojske u borbenoj grupi Helbrok EU

Dveri: Vlada da povuče odluku o učešću vojske u borbenoj grupi Helbrok EU

Pokret Dveri zatražio je danas da Vlada Srbije povuče odluku o učešću pripadnika vojske u borbenoj grupi „Helbrok“, u misiji EU.

Dveri su u saopštenju navele da „insistiraju na momentalnom obustavljanju“ dalje procedure o učešću Vojske Srbije u toj, kako tvrde, ofanzivnoj misiji EU.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog vlade kojim se predviđa da broj pripadnika vojske u međunarodnim misijama sa sadašnjih 700 bude povećan na 800.

Povećanje se odnosi na učešće u borbenim grupama EU za upravljanje krizom, za šta bi bio upotrebljen jedan vod Vojne policije, sa pratećim oficirima i logistikom.

Poslanik Dveri Borko Puškić je naveo da vlast time planira da van bezbednosne politike UN pošalje kontigent vojnika koji bi u okviru borbene grupe „Helbrok“, „pod patronatom EU, a samim tim i NATO“ sprovodio vojne aktivnosti van granica Srbije.

On navodi da se to planira dok se na Kosovu koja je pod kontrolom misije EU Euleks, sprovodi nasilje nad civilima, „slično onom koje je trpelo rusko jezično stanovništvo“ u Donbasu od 2014. godine.

Prema njegovim rečima očigledno da vlast u Srbiji, u nameri dokazivanja „snishodljive privrženosti zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU“ zaboravlja spoljnopolitičke principe i stav većine građana.

„Činjenica je da države učesnice ove borbene grupe, koju predvodi Grčka, jesu pripadnici vojski Bugarske, Kipra, Rumunije, ali i Ukrajine“, naveo je on.

Kako je ocenio u saopštenju, prisustvo Ukrajine izaziva ozbiljne sumnje u pogledu narušavanja domaće vojne doktrine zasnovane na neutralnosti.

„Nesmotrenost, neinformisanost…ili pak promena spoljnopolitičkog kursa za koju vlast nema odobrenje  kako institucija tako ni građan Srbije, može naneti nesagledive i dugoročne posledice po nacionalnu bezbednost, ali i poziciji Srbije na međunarodnoj političkoj sceni“, dodao je poslanik Dveri.