Novi uvidi u simbiozu korala nakon masovnog izbeljivanja

Novi uvidi u simbiozu korala nakon masovnog izbeljivanja

Novo istraživanje koje je predvodio tim sa Australijskog instituta za nauku o moru (AIMS) otkrilo je složenu sliku gubitka i dobitka unutar mikroalgalnih zajednica korala nakon masovnog izbeljivanja korala na Velikom koraljnom grebenu 2016.

Upoređujući efekte akumuliranog toplotnog stresa na više od 1.600 simbiotskih mikroalgalnih zajednica korala pre i posle događaja iz 2016. godine, naučnici su otkrili da se raznolikost prisutna u okruženju uveliko povećala nakon masovnog beljenja. Takođe su otkrili da je raznolikost tipova mikroalgi otpornijih na toplotu povećana u jednoj od tri proučavane vrste korala. Studija je objavljena u časopisu Science Advances.

Korali žive u simbiotičkom, obostrano korisnom odnosu sa mnogim mikrobima, uključujući raznoliku zajednicu fotosintetskih mikroalgi, koje im daju energiju. Kada temperature postanu previsoke, ovaj odnos se prekida, uzrokujući da se ovi simbionti algi gube iz koraljne životinje, pretvarajući je u belu. Ovo je poznato kao izbeljivanje korala i može dovesti do bolesti i smrtnosti. Masovno izbeljivanje korala je široko priznato kao jedna od najvećih pretnji koralima širom sveta.

Predvođen dr Kejt Kvigli iz AIMS-a (sada u Fondaciji Minderoo), rad unapređuje znanje o sposobnosti korala specifičnih za vrstu da menjaju ili menjaju simbionte algi, što može da informiše o tome kako reaguju na povećanje temperature i pomognu u upravljanju grebenima pod klimatske promene .

Koautor dr Patrik Lafi rekao je da je važno razumeti kako pojedinačni korali mogu da modifikuju svoj sastav simbionta u događajima izbeljivanja.

„Ako pokušavate da razumete otpornost i dinamiku grebena pod klimom koja se zagreva i formulišete intervencije upravljanja, od vitalnog je značaja da razumete ponašanje simbionta algi“, rekao je on.

„Otkrili smo da se mikroalge Durusdinium otporne na toplotu povećale u izobilju kod korala vrste Acropora millepora nakon beljenja, ali ovaj trend nije primećen kod druge dve vrste Acropora. Nakon beljenja, takođe smo otkrili ukupnu raznolikost simbionta algi u nekim od Ova nova ravnoteža može imati različite posledice na način na koji vrste korala rastu i preživljavaju.

„Pored toga, otkrili smo raznovrsniji skup simbionta algi u okruženju nakon beljenja. Oni su dostupni za uzimanje mladih od mnogih vrsta korala koji započinju život bez simbionta algi i stiču ih iz ovog bazena. Partnerstva korala i simbionata su ključni pokretač podložnosti izbeljivanju, tako da je razumevanje načina na koji se odnos može prilagoditi je od suštinskog značaja za predviđanje ranjivosti na nivou grebena i vrste i moguće vođenje intervencija.“

Dr Lafi je rekao da napredak u molekularnim tehnologijama i tehnologijama uzorkovanja nudi nove mogućnosti za brzo unapređenje našeg razumevanja o tome kako koralne simbioze reaguju na promene životne sredine koje posmatramo i predviđamo za koralne grebene u budućnosti.