Delegacija poslanika SAD sastala se sa predsednicom Tajvana

Delegacija poslanika SAD sastala se sa predsednicom Tajvana

Delegacija poslanika Sjedinjenih Država sastala se u utorak sa predsednicom Tajvana u okviru tekuće posete ostrvu koja dolazi u napetom trenutku između SAD i Kine, koji su proveli nedelje razmenjujući optužbe za osumnjičenog špijuna balon, prenosi AP.

Grupa je bila jedna od mnogih američkih delegacija sa kojom se predsednica Tajvana Cai Ing-ven sastala poslednjih godina, uprkos prigovorima Kine.

Kina polaže pravo na ostrvsku republiku kao svoju teritoriju, koju će po potrebi zauzeti silom. Peking je odgovorio na strane posete održavanjem velikih vojnih vežbi koje neki vide kao probu za blokadu ili invaziju.

Cai je zahvalila zakonodavcima na dolasku, rekavši da je to prilika da se produbi tekuća saradnja u dizajnu i proizvodnji poluprovodničkih čipova, obnovljivoj energiji i 5G.

„Tajvan i SAD (će) nastaviti da jačaju vojnu razmenu. Ubuduće, Tajvan će još aktivnije sarađivati sa SAD i drugim demokratskim partnerima kako bi se suočio sa tako smelim izazovima kao što su autoritarni ekspanzionizam i klimatske promene“, rekla je Cai.

Tenzije između SAD i Kine porasle su nakon što je Vašington oborio kineski špijunski balon za koji Peking tvrdi da je bio balon bez posade. Obe strane su takođe u opoziciji po pitanju rata u Ukrajini, a državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u nedelju da bi Peking mogao da razmatra da obezbedi oružje Rusiji za rat.

„Ovde smo da afirmišemo zajedničke vrednosti između SAD i Tajvana — posvećenost demokratiji, posvećenost slobodi“, rekao je predstavnik Kalifornije Ro Kana. „SAD pod vođstvom predsednika Bajdena traže mir u regionu.

Sa njim su predstavnici Toni Gonzales iz Teksasa, Džejk Aukinklos iz Masačusetsa i Džonatan Džekson iz Ilinoisa. Grupa se u ponedeljak sastala sa svojim zakonodavnim kolegama, kao i sa osnivačem kompanije za proizvodnju poluprovodnika Tajvan Morisom Čangom.

Kana je takođe odala počast bivšem predsedniku Džimiju Karteru, koji je nedavno ušao u bolnicu. Bio je predsednik kada je Kongres usvojio Zakon o odnosima sa Tajvanom, prema kojem SAD moraju da osiguraju da Tajvan može da se brani.