Čovek uhapšen zbog ubistva katoličkog biskupa radio za njega

Čovek uhapšen zbog ubistva katoličkog biskupa radio za njega

Muškarac uhapšen u ponedeljak u ubistvu katoličkog biskupa tokom vikenda koje je šokiralo verske i imigrantske zajednice u Los Anđelesu, muž je kućne pomoćnice žrtve i radio je u svojoj kući, saopštile su vlasti, prenosi AP.

Pomoćni biskup Dejvid O’Konel (69) ubijen je u subotu u spavaćoj sobi svoje kuće u Hasijenda Hajtsu, neinkorporisanoj zajednici oko 30 kilometara istočno od centra Los Anđelesa, rekao je šerif okruga Los Anđeles Robert Luna.

SVAT tim je uhapsio Karlosa Medinu, muža O’Konelove domaćice, u njihovoj kući u Toransu, oko 56 kilometara jugozapadno od Hasijenda Hajtsa, rekla je Luna.

Šerif je rekao da su detektivi prvi put povezali Medinu sa zločinom nakon što su pronašli video-nadzor koji je pokazao njegov SUV na prilazu O’Konelove kuće u vreme ubistva.

Pozivalac je rekao vlastima da se Medina (65) ponašala iracionalno i da je komentarisala da mu O’Konel „duguje novac“, rekla je Luna, dodajući da je motiv ubistva još pod istragom.

Rekao je da detektivi nisu pronašli dokaze o nasilnom ulasku u kuću u vlasništvu nadbiskupije i da je Medinina supruga sarađivala sa detektivima. Detektivi su pronašli oružje u kući u Medini i čekaju se balistički testovi, rekla je Luna.

Nije odmah poznato da li Medina ima advokata koji može da govori u njegovo ime.

Đakon koji je otišao da proveri O’Konela nakon što se nije pojavio na sastanku zatekao ga je u njegovoj kući samo nekoliko blokova od katoličke crkve Svetog Džona Vianija, koja je deo njegove nadbiskupije, i pozvao vlasti, rekla je Luna.

„Iako lično nisam poznavala biskupa, ne mogu da vam kažem koliko sam telefonskih poziva primila u poslednjih 48 sati ljudi koji su sa njim radili u različitim funkcijama“, rekla je Luna. „Ovaj episkop je napravio veliku razliku u našoj zajednici. Bio je voljen.”

O’Konel je bio sveštenik 45 godina i bio je rodom iz Irske, navodi Angelus Nevs, novinska kuća nadbiskupije Los Anđelesa, najveće u zemlji. Papa Franja ga je 2015. imenovao za jednog od nekoliko pomoćnih biskupa nadbiskupije.

O’Konel je godinama radio u južnom Los Anđelesu i fokusirao se na intervenciju bandi, izvestio je Angelus Nevs. Kasnije je pokušao da postigne mir između stanovnika i policije nakon nasilne pobune 1992. nakon što je porota oslobodila četvoricu belih policajaca LA-a za prebijanje Rodnija Kinga, crnca.

Skoro dve decenije kasnije, O’Konel je okupio zajednicu doline San Gabrijel da ponovo izgradi misiju koja je tamo uništena u napadu požara. Poslednjih godina on je takođe predvodio katoličke napore u regionu da rade sa decom imigrantima i porodicama iz Centralne Amerike.

Komšije i parohijani su u nedelju u Hasijenda Hajtsu ostavili cveće i sveće i molili brojanicu pored policijske trake.

Gabrijela Gil, koja je prvi put srela O’Konela kada je bila trudna sa svojim najmlađim detetom, bila je među onima koji su se molili ispred O’Konelove kuće.

„Nikada se niko na ovom svetu nisam osećao bolje razumeo“, rekla je.

Eparhija Kork i Ros u Irskoj, gde je O’Konel rođen, šokirana je ubistvom. Biskup Fintan Gavin je u izjavi rekao da je O’Konel „uvek održavao svoju vezu sa porodicom i prijateljima u Korku“ kroz česte posete Irskoj.

Nasilje je poslednje koje je potreslo verske vođe u Los Anđelesu. Dva Jevreja je prošle nedelje upucao i ranio napadač za koga su vlasti rekli da ih je gađao zbog njihove vere. Osumnjičeni Jaime Tran optužen je za savezne zločine iz mržnje.

Detektivi tretiraju smrt biskupa u Los Anđelesu kao ubistvo