Zelenski kaže da će Ukrajina braniti Bahmut u od Rusije

Zelenski kaže da će Ukrajina braniti Bahmut u od Rusije

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u nedelju da će Ukrajina održati svoju višemesečnu odbranu istočnog grada Bahmuta, imajući u vidu cenu plaćenu ljudskim životima, preneo je Rojters.

Zelenski je citiran u italijanskom dnevniku Korijere dela sera dok traje debata o tome da li brojčano nadjačane snage Kijeva treba da ostanu u gradu na istoku Ukrajine, koji je rusko granatiranje gotovo uništilo.

Bahmut, u oblasti Donjecka na frontu, imao je predratno stanovništvo od 70.000, ali sada ukrajinski zvaničnici procenjuju da je ostalo manje od 5.000 civila.

„Da, to nije naročito veliki grad. U stvari, kao i mnoge druge u Donbasu, (je) razoren od Rusa. Važno nam je da ga odbranimo, ali ne po svaku cenu i ne da svi poginu. “, rekao je Zelenski za dnevni list.

Analitičari kažu da grad ima više simboličku nego stratešku vrednost kao kapija ka gradovima zapadnije u regionu Donjecka.

Zelenski je rekao da su ruski komandanti bili skloni guranju ka gradovima Kramatorsk i Slavjansk, zapadnije u Donjeckoj oblasti „i sve do (centralnog grada) Dnjepra“.

„Oduprećemo se i u međuvremenu pripremiti sledeći kontranapad.

Rusija je započela svoju invaziju pre godinu dana ove nedelje i koncentrisala se na obezbeđivanje kontrole nad Donbasom, koji se sastoji od regiona Donjeck i Lugansk, nakon što u početku nije uspela da napreduje na prestonicu Kijev.

Ruske snage opsedaju Bahmut od jula kada su zauzele dva veća grada dalje na severu.

Ruske trupe, predvođene plaćenicima ruske grupe Vagner, postepeno su napredovale u obližnjim selima, a borbe su zahvatile njene severne oblasti u poslednjih nekoliko dana.

Međutim, ukrajinski vojni analitičari kažu da grad, zaštićen rekom i šumovitim predelima, ima značajan značaj u suzbijanju ruskih okupacionih snaga.

„U ovom trenutku nema osnova da ukrajinska vojska napusti Bahmut. Grad nije opkoljen“, rekao je vojni analitičar Oleksandr Kovaleno iz ukrajinskog istraživačkog centra Information Resistance za novinski sajt nv.ua.

„Bahmut igra važnu ulogu – on služi kao zamka. Već devet meseci je osvanuo u resursima i sredstvima ruskih okupacionih snaga i oni su u velikom broju ubijeni. Ne treba ga posmatrati kao tvrđavu, već kao zamka.“