Severna Koreja ispalila raketu 2 dana nakon testiranja ICBM

Severna Koreja ispalila raketu 2 dana nakon testiranja ICBM

Severna Koreja je u ponedeljak ispalila balističku raketu ka moru, saopštila je vojska Južne Koreje, dva dana nakon što je Severna Koreja nastavila sa testiranjem lansiranjem interkontinentalne balističke rakete, prenosi AP.

Zajednički generalštab Južne Koreje saopštio je da je najnovije lansiranje izvršeno prema istočnim vodama Severne Koreje, ali nije dalo više detalja kao što je tačno šta je Severna Koreja ispalila i koliko daleko je letela.

Severna Koreja je u petak lansirala svoj ICBM Hvasong-15 sa svoje istočne obale u prvom raketnom testu zemlje od 1. januara.

Državni mediji Severne Koreje saopštili su u nedelju da je test ICBM imao za cilj da dodatno ojača njen „fatalni“ kapacitet nuklearnog napada i potvrdi pouzdanost oružja i borbenu spremnost nuklearnih snaga zemlje. Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, takođe je u nedelju izdala saopštenje u kojem preti da će preduzeti dodatne snažne korake u vezi sa predstojećim vojnim vežbama između Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Severna Koreja je uporno kritikovala regularne Južne Koreje-SAD. vojne vežbe kao proba invazije, iako saveznici kažu da su njihove vežbe odbrambene prirode.

Sjedinjene Države su odgovorile letenjem nadzvučnih bombardera velikog dometa u nedelju za odvojene zajedničke vežbe sa južnokorejskim i japanskim ratnim avionima u demonstraciji sile protiv Severne Koreje.