Kina lansira model za predviđanje klime za energiju vetra i sunca

Kina lansira model za predviđanje klime za energiju vetra i sunca

Kina je pokrenula nacionalni model predviđanja klimatskih resursa vetra i sunca kako bi omogućila pokrajinskim vlastima da predvide potražnju i snabdevanje energijom, saopštila je u petak centralna vlada, prenosi Rojters.

Model, koji pruža podatke i grafička predviđanja o glavnim varijablama u snabdevanju obnovljivim izvorima energije, kao što su brzina vetra i sunčevo zračenje, kao i podatke na strani potražnje, kao što je prosečna lokalna temperatura, prvi put je objavljen u četvrtak i biće objavljen svakog meseca, navodi se u saopštenju vlade.

Kineski sistem električne mreže suočio se sa izazovima jer su vršni skokovi potražnje tokom nenormalno hladnog ili vrućeg vremena premašili lokalne izvore napajanja, što je dovelo do nestanka struje.

Ovo je dodatno pogoršano zamahom zemlje ka obnovljivim izvorima energije, koji variraju u zavisnosti od vremenskih uslova. Kina je rekla da ima za cilj da obnovljiva energija čini više od 50% njenih kapaciteta za proizvodnju električne energije do 2025. godine.

U avgustu prošle godine, na jugozapadu Kine došlo je do nestanka struje jer su visoke temperature povećale potražnju domaćinstava zbog klimatizacije, a niske padavine smanjile su proizvodnju iz lokalnih hidroelektrana.