Gugl, Tviter, Meta, Epl suočavaju se sa strožim pravilima EU

Gugl, Tviter, Meta, Epl suočavaju se sa strožim pravilima EU

Google, kompanija Alphabet Inc, Meta Platforms Inc, Tvitter i Apple suočavaju se sa strožijim pravilima o onlajn sadržaju u EU, na osnovu mesečnih brojeva korisnika koje objavljuje kompanije, koje su premašile prag EU za velike onlajn platforme, prenosi Rojters.

Nova pravila poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) označavaju kompanije sa više od 45 miliona korisnika kao veoma velike onlajn platforme i podležu obavezama kao što su upravljanje rizikom i eksterna i nezavisna revizija. Od njih se takođe traži da dele podatke sa vlastima i istraživačima i usvoje kodeks ponašanja.

Evropska komisija je dala onlajn platformama i pretraživačima rok do 17. februara da objave svoje mesečne aktivne korisnike. Veoma velike onlajn platforme imaju četiri meseca da se pridržavaju pravila ili rizikuju novčane kazne.

Tviter je saopštio da ima 100,9 miliona prosečnih mesečnih korisnika u EU, na osnovu procene u poslednjih 45 dana.

Alphabet je obezbedio jedan skup brojeva na osnovu korisničkih naloga i drugi skup na osnovu odjavljenih primalaca, rekavši da korisnici mogu pristupiti njegovim uslugama bilo da se prijave na nalog ili su odjavljeni.

Navodi se da je prosečan mesečni broj prijavljenih korisnika iznosio 278,6 miliona na Google mapama, 274,6 miliona na Google Play-u, 332 miliona u Google pretrazi, 74,9 miliona u Shopping-u i 401,7 miliona na Jutjubu.

Apple je rekao da se samo njegova App Store napravljena za iPhone, sa više od 45 miliona korisnika mesečno, kvalifikuje kao veoma velika onlajn platforma. Ali takođe će primeniti ista pravila na App Store za iPad, Mac računare, Apple Watch i TV.

„Apple namerava, na potpuno dobrovoljnoj osnovi, da uskladi svaku od postojećih verzija App Store-a (uključujući one koje trenutno ne ispunjavaju prag za VLOP) sa postojećim DSA zahtevima za VLOP jer su ciljevi DSA usklađeni sa Apple-ovim ciljevi zaštite potrošača od nelegalnog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

EBay je rekao da je ispod praga korisnika u EU.

Ranije ove nedelje, Meta Platforms je saopštila da ima 255 miliona prosečno aktivnih korisnika na Fejsbuku u EU i oko 250 miliona prosečno aktivnih korisnika na Instagramu u poslednjih šest meseci 2022.