Amazon traži od osoblja da bude u kancelarijama 3 dana u nedelji

Amazon traži od osoblja da bude u kancelarijama 3 dana u nedelji

Amazon će zahtevati od svojih korporativnih zaposlenih da se vrate u kancelariju najmanje tri dana u nedelji.

Izvršni direktor Andi Jassi objavio je politiku u petak u dopisu osoblju. To označava pomak od Amazonove trenutne politike koja dozvoljava liderima da odrede kako njihovi timovi rade. Promena će stupiti na snagu 1. maja.

Mnoge kompanije zovu svoje zaposlene nazad u kancelariju nakon što ih je pandemija COVID-19 primorala da rade virtuelno.

Prošlog meseca, Starbucks je rekao zaposlenima u kompaniji da planiraju da rade iz kancelarije tri dana u nedelji. Disnei traži od zaposlenih da planiraju četiri dana rada počevši od marta. A Valmart je ove nedelje rekao da će zahtevati od svojih tehničkih timova da planiraju redovne radne dane u kancelariji.

Jassi je u svom dopisu rekao da je Amazon doneo odluku nakon što je posmatrao šta je funkcionisalo tokom pandemije. Između ostalog, rekao je da je tim višeg rukovodstva gledao kako osoblje radi i razgovarao sa liderima u drugim kompanijama. Rekao je da su zaključili da zaposleni imaju tendenciju da se više angažuju lično i lakše sarađuju.

Taj potez bi mogao pomoći lokalnim ekonomijama, rekao je on.

„Takođe sam optimista da će ova smena pružiti podsticaj hiljadama preduzeća koja se nalaze oko naših lokacija u gradskim centralama u Puget Soundu, Virdžinija, Nešvil, i desetinama gradova širom sveta u koje naši zaposleni idu u kancelarije“, Jassi je napisao.

Jassi je rekao da detalji politike nisu finalizovani. Rekao je da želi da podeli odluku — donetu na sastanku višeg rukovodstva kompanije ove nedelje — što je pre moguće. On je rekao da će postojati određene uloge koje će biti izuzete iz politike, „ali to će biti mala manjina“.

Prošlog meseca, Amazon je najavio da će smanjiti 18.000 korporativnih pozicija u svojim naporima da smanji platne spiskove koji su se brzo proširili tokom blokade pandemije. Druge velike tehnološke kompanije, uključujući Salesforce i Google, rade isto.