Kina zauzima prvo mesto u globalnom kapacitetu prerade

Kina zauzima prvo mesto u globalnom kapacitetu prerade

Kineski kapaciteti za preradu nafte pretekli su Sjedinjene Države kao najveći u svetu u 2022. godini, rekao je u četvrtak zvaničnik industrije, iako je njena proizvodnja goriva zaostajala za Sjedinjenim Državama zbog niske stope iskorišćenja, prenosi Rojters.

Ukupni kapacitet prerade u Kini povećan je na 920 miliona tona godišnje, ili 18,4 miliona barela dnevno (bpd), 2022. godine, rekao je novinarima Fu Ksiangsheng, potpredsednik Kineskog udruženja za naftnu i hemijsku industriju.

To se poredi sa kapacitetom prerade u SAD od decembra od 17,6 miliona barela dnevno, prema poslednjem izveštaju Međunarodne agencije za energiju o tržištu nafte.

Nedavni kineski talas proširenja rafinerija predvođen je državnim PetroChina i velikim privatnim firmama kao što su Zhejiang Rongsheng group i Jiangsu Shenghong Petrochemical, uglavnom da bi popunili jaz u snabdevanju petrohemijskim proizvodima, a ne transportnim gorivima.

Ukupna kineska proizvodnja rafiniranih proizvoda prošle godine bila je manja od 700 miliona tona (5,1 milijarda barela), uz prosečnu stopu iskorišćenja postrojenja od oko 70%, saopštilo je udruženje, u poređenju sa više od 800 miliona tona u Sjedinjenim Državama, gde je prosečno korišćenje premašilo 90%.

Kina ima 32 rafinerije sa kapacitetom od najmanje 200.000 bpd svaka, navodi udruženje, navodeći pokretanje novog postrojenja koje je izgradila PetroChina u Jieiangu u provinciji Guangdong kao nedavni primer rastućeg kapaciteta zemlje.