Depresija nakon moždanog udara pogađa 1/3 preživelih

Depresija nakon moždanog udara pogađa 1/3 preživelih

Prema Američkom udruženju za moždani udar, odeljenju Američkog udruženja za srce, depresija je uobičajeno iskustvo za preživele moždani udar. Naučna izjava Udruženja ukazuje da oko jedne trećine preživelih od moždanog udara doživljava depresiju — u poređenju sa 5%–13% odraslih bez moždanog udara. Ako se ne leči, može uticati na kvalitet života i otežati oporavak nakon moždanog udara.

Prema izjavama iz njegovog kabineta, senator Džon Feterman, koji je imao moždani udar u maju 2022. godine, zatražio je bolničko lečenje zbog depresije, što je dovelo do medijskih i javnih upita vezanih za moždani udar i depresiju.

„Depresija nakon moždanog udara može biti normalna psihološka reakcija na stres zbog povrede, invaliditeta ili smrtnosti izazvanog moždanim udarom“, rekao je Lee H. Schvamm, MD, FAHA, volonter Američkog udruženja za srce i profesor neurologije na Medicinska škola Harvard u Bostonu. U drugim slučajevima, može biti uzrokovana strukturnim, električnim ili biohemijskim promenama u mozgu. Ako su određeni regioni mozga povređeni, sistemi koji regulišu emocije mogu biti oštećeni i izazvati depresiju, anksioznost ili simptome slične PTSP-u kod preživelih od moždanog udara. Depresija i moždani udar su primeri mnogih stanja koja ugrožavaju zdravlje mozga. Life’s Essential 8 Američkog udruženja za srce je moćno sredstvo za zaštitu zdravlja mozga i podršku za duži, zdraviji život.“

Schvamm, bivši predsedavajući volontera Savetodavnog odbora Američkog udruženja za moždani udar, predlaže da preživeli moždani udar koji dožive depresiju treba da traže procenu i lečenje kod kvalifikovanog stručnjaka. Pošto moždani udar može poremetiti san, ishranu, kontinenciju i druge telesne funkcije, briga o sebi je ključna, uključujući dopiranje do prijatelja i porodice za emocionalnu podršku i za prevazilaženje bilo kakve stigme povezane sa traženjem pomoći. Nažalost, pošto i moždani udar i depresija i dalje nose društvenu stigmu i sramotu, mnogi preživeli moždani udar nerado traže pomoć i možda će im trebati dodatna podrška da prepoznaju simptome depresije i traže lečenje.

Kao i kod svih oblika depresije, kombinacija savetovanja, lekova, smanjenja stresa i redovnog vežbanja može biti od pomoći. Pošto je depresija ozbiljno zdravstveno stanje, njeno brzo i efikasno lečenje je od vitalnog značaja. Lečenje depresije ne samo da poboljšava raspoloženje, već i podstiče fizički, kognitivni i intelektualni oporavak. Nekoliko studija pokazuje da depresija ide ruku pod ruku sa nižim nivoima socijalne podrške. Podrška porodice, prijatelja, grupe za podršku moždanog udara ili kombinacija resursa može biti od koristi za dugoročno mentalno blagostanje osobe koja je preživjela moždani udar i može biti važan dio plana liječenja depresije nakon moždanog udara.