Nemačkoj je potreban vojni rok

Nemačkoj je potreban vojni rok

Sposobnost Nemačke da se odbrani je ugrožena ukoliko ponovo ne uvede obaveznu vojnu službu, rekao je u četvrtak Patrik Sensburg, vođa Udruženja rezervista Bundesvera za lokalni list Neue Osnabruecker Zeitung.

Zadatak nacionalne odbrane „zahteva drugačiji materijal i mnogo više osoblja“ nego što Bundesver trenutno komanduje, rekao je Sensburg, tvrdeći da čak ni najdobronamerniji vladini napori da popuni praznine „neće funkcionisati bez regrutacije“.

On je sugerisao da će za adekvatnu zaštitu Nemačke biti potrebne aktivne snage od 350.000 vojnika i 1,2 miliona rezervista. Zemlja trenutno ima nešto više od 183.000 vojnika, što je manje od 317.000 pre dve decenije, i 100.000 rezervista – od kojih 30.000 redovno trenira.

„Nemačkoj je potrebna jaka vojska koja je dobro obučena, ali takođe ima mnogo rezervista iz svih sfera života“, rekao je Sensburg za Dojče vele ranije ovog meseca. „To možemo da obezbedimo samo ako imamo obaveznu vojnu službu. ” Član Hrišćansko-demokratske unije, bio je jedini poslanik u svojoj stranci koji je glasao protiv suspenzije nacrta 2011.

Poslanik Alternative za Nemačku (AfD) Ruediger Lucassen složio se sa vođom rezervista, rekavši u četvrtak nemačkom listu Junge Freiheit da Bundesver „nije sposoban za nacionalnu odbranu zbog nedostatka osoblja“. Ti komentari su usledili nakon što je poslanička grupa AfD predložila predlog za raspravu o ponovnom uvođenju vojnog roka u Bundestagu sledećeg meseca.

Ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao je odluku Nemačke da ukine vojnu obavezu „greškom“, sugerišući u nedavnom intervjuu za Zudojče cajtung da je ona uništila osećaj „svesti da su i sami deo države i društva“.

Vraćanje obavezne službe bi vratilo „vezu sa građanskim društvom u celini“ za otuđenu mladu populaciju, insistirao je on, istovremeno priznajući da bi ponovno uvođenje nacrta zakona imalo malo ili bilo kakvu neposrednu korist za Nemačku.

Anketa koju je u četvrtak objavila ekološka grupa Greenpeace, koju je citirala novinska agencija DPA, pokazala je da se 50 odsto Nemaca protivi opštem vojnom roku za muškarce i žene.

U međuvremenu, skoro 500.000 Nemaca potpisalo je peticiju koju je sastavila političarka Die Linke (Partija levice) Sahra Vagenkneht, pozivajući kancelara Olafa Šolca da prestane da snabdeva Ukrajinu oružjem i da vodi mirovne pregovore kako bi sprečio eskalaciju u nuklearni rat.