Vojcicki odlazi sa mesta generalnog direktora YouTube-a

Vojcicki odlazi sa mesta generalnog direktora YouTube-a

Suzan Vojcicki povlači se sa mesta izvršnog direktora YouTube-a nakon što je devet godina provela na čelu platforme društvenih medija.

U postu na blogu u četvrtak, Vojcicki je rekla da će sada provoditi vreme „fokusirano na porodicu, zdravlje i lične projekte za koje sam strastvena“.

Nil Mohan će postati novi izvršni direktor.

Vojcicki je u četvrtak rekla da će pomoći u procesu tranzicije generalnog direktora, ali da će dugoročno preuzeti savetodavnu ulogu u Google-u i Alphabet-u.

Vojcicki je detaljno ispričala kako se ranije u svojoj karijeri pridružila Guglu, vlasniku Jutjuba, kada je pretraživač gradilo „nekoliko studenata sa Stanforda“, Lari Pejdž i Sergej Brin.

„Videla sam potencijal onoga što grade, što je bilo neverovatno uzbudljivo, i iako je kompanija imala samo nekoliko korisnika i nije imala nikakav prihod, odlučila sam da se pridružim timu“, napisala je ona. „To bi bila jedna od najboljih odluka u mom životu.“

Vojcicki je nastavio da ima različite odgovornosti, uključujući upravljanje marketingom, zajedničko kreiranje Google pretrage slika, vođenje prve Google pretrage video zapisa i knjiga, kao i rane delove stvaranja AdSense-a, rad na akvizicijama IouTube-a i DoubleClick-a i obavljanje funkcije starijeg potpredsednika of Ads. Gugl je kupio IouTube 2006.

Vojcicki je rekla da sa Mohanom radi skoro 15 godina. Prešao je u Google tokom kupovine DoubleClick-a 2007. godine, a kasnije je postao viši potpredsednik za multimedijalne i video oglase. Postao je glavni direktor proizvoda IouTube-a 2015.

„On ima divan osećaj za naš proizvod, naše poslovanje, naše zajednice kreatora i korisnika i naše zaposlene. Nil će biti sjajan lider za Jutjub“, rekao je Vojcicki.